Tenis
8

Nike će i dalje biti sponzor Mariji Šarapovoj

Klix.ba
Marija Šarapova (Foto: EPA)
Marija Šarapova (Foto: EPA)
Sportska kompanija Nike nastavit će svoje sponzorstvo Mariji Šarapovoj, iako je Međunarodni teniski savez (ITF) suspendovao rusku teniserku na dvije godine zbog uzimanja dopinga.

Proizvođač reketa Head je također rekao da će biti uz nju, tvrdeći da je ITF donio odluku na osnovu nepreciznih testova. Ruska teniserka je ranije ove godine bila pozitivna na zabranjenu supstancu meldonij. Ona je podnijela žalbu na ovu odluku.

Šarapova će zbog ove odluke propustiti olimpijske igre ove godine. Suspenzija za 29-godišnju bivšu broj jedan počela je 29. januara ove godine, navodi se u saopćenju ITF-a. Meldonij je supstanca koja poboljšava energetsku opskrbu tkiva i metabolizam, ali teniserka tvrdi da ga je uzimala posljednjih deset godina kao lijek. Žalba na suspenziju se može uložiti Arbitražnom sudu za sport.

Njeni ostali sponzori tek trebaju razmatrati da li će nastaviti saradnju. U martu je švicarski proizvođač satova Tag Heuer komunikaciju sa Šarapovom sveo na minimum, a proizvođač automobila Porsche je rekao da odgađa sve planirane aktivnosti.

Marija Šarapova s Nikeom sarađuje od svoje 11. godine. Godine 2010. ona je potpisala novi osmogodišnji ugovor sa kompanijom sportske odjeće iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u vrijednosti 60 miliona eura. Forbes procjenjuje da je prošle godine zaradila nešto više od 19 miliona eura, a od nje je više imala samo Serena Williams. To predviđa da će njena zarada pasti u narednih 12 mjeseci.