Novak Đoković
0

"Ne brinite, bit ću spreman za Davis Cup"

Totalsport
Novak Đoković (Foto: Reuters)
Novak Đoković (Foto: Reuters)
Nakon što je u ponedjeljak izgubio finale US Opena u četiri seta od Španca Rafaela Nadala, najbolji srpski i drugi svjetski teniser Novak Đoković borit će se sljedećeg vikenda za još jedan veliki finale u karijeri, ali ovoga puta na reprezentativnoj sceni.

Davis Cup reprezentacija Srbije ugostit će u polufnalu Svjetske grupe u beogradskoj Areni Češku, koja je prošle godine u istoj fazi takmičenja savladala Hrvatsku u Poreču, a potom je izgubila finale od branitelja naslova Španije. Srbija će, pak, tražiti priliku za svoje prvo finale Davis Cupa.

Nakon dugotrajne avanture u New Yorku, Novak Đoković poslao je ohrabrujuću poruku navijačima srpske reprezentcije.

"Spreman sam za dvoboj u Beogradu, ne vjerujem da će poraz od Nadala u finalu US Opena utjecati na moju formu. Dvoboj je iznimno važan, te za njega vlada veliko zanimanje u Beogradu. Trenutno igram svoj najbolji tenis u zadnjih sedam, osam mjeseci, možda i u cijeloj godini. Još od Wimbledona naovamo, osjećam se jako dobro i moćno na terenu, imam više samopozdanja jer sam vratio agresivni stil igre i sve ono što je potrebno da bih ostao na vrhu. Vratio sam igru kakva me uvijek krasila", zadovoljan je Đoković.

Uz njega, za Srbiju će igrati Viktor Troicki, Janko Tipsarević i majstor za parove Nenad Zimonjić, dok su u sastavu Češke Tomaš Berdych, Radek Štepanek, Jan Hajek i Ivo Minar.

U drugom polufinalu, Francuska će u Lyonu biti domaćin Argentini, koja će pokušati izboriti svoje treće finale u zadnjih pet godina. Francuzi su svoj zadnji polufinale igrali 2004. godine, a u Lyonu su 1991. godine osvojili jedan od ukupno devet naslova pobjednika Davis Cupa (posljednji 2001. godine), kada su u finalu pobijedili Sjedinjene Države s 3-1.

"Ovo je takmičenje u kojem ne igrate za sebe nego za zastavu svoje države. Iza vas je cijela zemlja, fenomenalna publika, prijatelji u gledalištu i selektor na klupi. Sasvim je drugačiji duh takmičenja od ostalih turnira", priča 15. teniser svijeta Gael Monfils, koji je u četvrtfinalu US Opena izgubio od Novaka Đokovića.

U francuskom sastavu, uz Monfilsa su još Richard Gasquet, Michael Llodra i Gilles Simon. Jo-Wilfried Tsonga i Julien Benneteau su povrijeđeni.

Za Argentinu su nominirani Juan Monaco, David Nalbandian, Eduardo Schwank i Horacio Zeballos. U odsustvu već duže povrijeđenog Juana Martina del Potra, najviše se očekuje od Davida Nalbandiana, svojedobno trećeg igrača svijeta, koji je ove godine već upisao tri pobjede u Davis Cupu u singlu i jednu u parovima, iako je najveći dio prošle sezone sezone propustio zbog operacije kuka, a ni ove godine nije igrao redovno.

"Bit će jako teško u gostima kod Francuske. Vjerujem da će nam biti teže nego protiv Rusije u četvrtfinalu. Moramo vjerovati u našu ekipu, dati sve od sebe u sva tri dana takmičenja i biti maksimalno skoncentrirani na ovaj dvoboj", najavio je Nalbandian.