Tenis
0

Nalbandian: Šokirao sam svijet

FENA
Nakon što je uskočio na Masters u Šangaju umjesto povrijeđenog Andya Roddicka, argentinski teniser David Nalbandian otišao je do kraja. U finalnom susretu nakon skoro pet sati igre savladao je prvog tenisera svijeta Švicarca Rogera Federera sa 6:7 (4:7), 6:7 (11), 6:2, 6:1, 7:6 (3).

"Ovom pobjedom sam šokirao svijet. Niko nije vjerovao da Federer nakon što je vodio 2:0 u setovima može izgubiti meč. No osjetio sam da imam priliku i nisam se želio predati," kazao je Nalbandian, koji je nakon Guillerma Vilasa (1974) prvi "Gaučo" koji je slavio na Mastersu.

Argentinac je bio oduševljen pobjedom kojom je ušutkao zle jezike kako nikada nije dobio niti jedan važan meč.

"Teško mi je opisati što mi znači ova pobjeda. Žao mi je što je sezona završila, sada sam toliko sretan da bi već sutra želio igrati neki meč," dodao je Nalbandian koji je u karijeri prije trijumfa na Mastersu osvojio tri turnira - Munchen (2005), Basel (2002) i Estoril (2002), a na još sedam je igrao u finalu. Na Grand Slam turnirima najviše je napravio u Wimbledonu 2002. godine kada je stigao do finala, ali u završnom meču je izgubio od Australca Lleytona Hewitta.

"Ovo je definitivno najvažnija pobjeda u karijeri. Bilo je ključno zadržati koncentraciju. Svaki put kada bi popustio Roger me kaznio," zaključio je Nalbandian.