Ne vidi izlaz
10

Najbolja ruska teniserka u strahu nakon pobune Wagnera, ali i poručuje: Ukrajincima je još gore

D. P.
Stavove Kasatkine hvalile su i ukrajinske teniserke (Foto: Screenshot)
Stavove Kasatkine hvalile su i ukrajinske teniserke (Foto: Screenshot)
Najbolja ruska teniserka Darija Kasatkina (11. WTA) otvoreno je progovorila oko situacije koja se događa u Rusiji te pobune Wagnerove grupe koja se dogodila u subotu.

Kasatkina je otkrila da je u strahu zbog svega onoga što se dogodilo u subotu nakon što je Wagner grupa izvela pobunu. Predvođena Jevgenijem Prigožinom, grupa Wagner preuzela je kontrolu nad vojnim objektima u Voronježu u sklopu kratkotrajne pobune protiv Kremlja.

Kako njeni prijatelji žive u Voronježu, Kasatkina je bila u velikom strahu. Ističe da se još uvijek plaši jer njeni roditelji, porodica i prijatelji i dalje žive u Rusiji.

"Moja porodica, moji roditelji još uvijek su u Rusiji. Kao što vidite, zadnjih nekoliko dana i tamo je veliki nered. Naravno da sam zabrinuta. Zabrinuta sam za prijatelje jer oni zapravo žive u Voronježu. Bila sam zabrinuta i uplašena zbog njih, ali nisam mogla ništa učiniti osim da im ponudim da odu u moj rodni grad, jer je on udaljeniji od ove situacije", poručila je Kasatkina.

Ruska teniserka govorila je o svim tim dešavanjima na konferenciji za medije poslije pobjede nad Anhelinom Kalinjinom na WTA turniru u Eastbourneu, u sklopu priprema za Wimbedlon.

Ono zbog čega velika većina "skida kapu" Kasatkini, jeste činjenica da je od početka ruske agresije na Ukrajinu imala jasan stav i izražavala je nezadovoljstvo zbog invazije. Njeme stavove pohvalile su i ukrajinske teniserke na WTA Touru, poput Eline Svitoline.

Ukrajine se dotakla i ovoga puta te poručila da je Ukrajincima mnogo teže.

"Ukrajinci proživljavaju puno goru situaciju, ali isto tako mislim, i ja se zbog ovoga mogu osjećati isto. I dalje sam jako zabrinuta zbog ljudi koje volim. Osjećaj je sr***. Neću to skrivati, teško je. Nažalost, kao što vidimo, teniseri poput mene ne mogu ništa napraviti, tako da samo možemo gledati šta se događa", dodala je Kasatkina.

Shrvana ruska teniserka navodi da joj bavljenje sportom kojeg voli pomaže da skrene pažnju s ratnih dešavanja.