Senzacija u Londonu
121

Nadal nakon skoro pet sati borbe ispao od Mullera u spektakularnom meču na Wimbledonu

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Rafa Nadal je nakon četiri sata i 51 minute velike borbe sa Gillesom Mullerom ispao u osmini finala Wimbledona. Nakon 2:2 u setovima teniser iz Luksemburga je u petom setu slavio 15:13.

U najboljem meču dosadašnjeg dijela turnira Muller je uspio srušiti španskog velikana i ispisati veliku senzaciju. Spektakl je trajao skoro pet sati, a najavljen je već u prvom setu.

Muller je u prvom setu imao servis i sa jednim breakom uspio je upisati set uz rezultat 6:3, a da ništa nije slučajno pobrinuo se u drugom setu koji je bio ujednačen sve do devetog gema kada Muller pravi drugi break na meču i odlazi na 5:4. Uspješnim servisom upisuje i drugi set u svoju korist te dolazi na vrata senzacije. Ostat će posebno upamćen jedan Rafin poen u drugom setu kada su svi u nevjerici gledali šta se dešava.

Ipak, Rafa je isuviše velik da bi tek tako pao protiv autsajdera. Nakon 42 minute borbe u trećem setu i sa jednim breakom (za 3:1) Rafa je uspio smanjiti na 2:1 u setovima.

Opasni Muller nije se lako predavao pa je i u četvrtom setu dopustio samo jedan break Špancu. A to je bilo dovoljno za 2:2 i za najavu drame.

No, ko je mogao očekivati toliku dozu drame koja je uslijedila? Meč je do petog seta trajao dva sata i 36 minuta. Uslijedilo je novih dva sata i 15 minuta... I čak 28 gemova.

Igralo se gem za gem. U 10. gemu Muller je imao dvije meč lopte za pobjedu, ali Rafa je izjednačio na 5:5. Ušlo se u tie-break, Rafa je imao četiri break lopte za 10:10, ali ih je ispustio. Potom je Muller imao dvije meč lopte za 11:9 i konačno pobjedu, ali se Rafa spasio i bilo je 10:10, pa se drama nastavila sve do 28. gema koji je pripao Mulleru koji pravi break za 15:13 i konačnu pobjedu.

Veličinu u porazu Rafa je pokazao nakon meča kada je sačekao Gillesa da skupa napuste teren.

Muller će u četvrtfinalu igrati protiv hrvatskog tenisera Marina Čilića. Meč je na rasporedu u srijedu.

Osmina finala:

Rafael Nadal (2. ATP) - Gilles Muller (26. ATP) 2:3 (3:6, 4:6, 6:3, 6:4, 13:15).