Tenis
3

Nadal nakon ispadanja na Wimbledonu: Pamtim pobjede, a ne poraze

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Poraz Rafaela Nadala 7-6(4), 7-6(8), 6-4 u 1. kolu Wimbledona od 135. tenisera svijeta, Belgijanca Stevea Darcisa, daleko je najveća priča prvog dana najvećeg svjetskog turnira.

Nadal je i prošle godine ispao vrlo rano na Wimbledonu, u 2. kolu od Čeha Lukaša Rosola. Nakon toga sedam mjeseci nije igrao zbog povrede koljena. Vratio se i više nego impresivno. Na svih devet turnira koje je odigrao ove godine uoči Wimbledona stigao je do finala, osvojio je sedam naslova. Imao je omjer 43-2, a u All England Club je stigao s 22 uzastopne pobjede.

Španski teniser, koji je ove godine rekordni, osmi puta osvojio Roland Garros, nije očajavao zbog poraza. Također, uporno je odbijao govoriti o svom koljenu i evidentno slabijem kretanju na terenu nego što smo navikli od njega.

"Ovo nije tragedija, to je sport. O koljenu ne želim govoriti. Sve što bih rekao o koljenu bi bilo izvinjenje, a ja ne želim nuditi izvinjenja, već samo čestitati suparniku koji je igrao odlično", rekao je Nadal.

"Teško je izgubiti u 1. kolu, ali, život ide dalje, Tour ide dalje. Ovo je sport u kojem se pamte pobjede, a ne porazi. Ne želim pamtiti ovaj poraz. Želio sam doći u Wimbledon u najboljem mogućem stanju, ali sam znao da će ovo biti teška godina za mene, možda i teža nego ikada. Tako je i bilo.

Moja sezona je fantastična, puno bolja nego sam očekivao prije pet mjeseci. Vrlo sam sretan svojom sezonom. Znao sam da se poraz poput ovog može dogoditi", zaključio je Nadal.