Mlada teniserka za Klix.ba
0

Jasmina Tinjić: BiH ima puno talenata, tenis zaslužuje pažnju

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Jasmina Tinjić
Jasmina Tinjić
Jasmina Tinjić, rođena u Tuzli, je mlada bh. teniserka, koja se trenutno nalazi na 306. mjestu WTA liste. Njeni nastupi, nažalost, kao i nastupi mnogih mladih bh. sportista, prolaze neopaženo, ali se Jasmina uprkos tome nastavlja boriti i ponosno predstavljati BiH.

Odakle ljubav prema tenisu, kako je sve počelo, jesi li imala nekoga ko ti je bio uzor?

Moj tata je bio svestran sportista koji je primjetio da se, kao dijete, nisam odvajala od drvenog reketa. Oduvijek sam voljela tenis. Tata je bio vrlo važan za početak moje karijere. Pokazalo se da sam nadarena za sport, posebno za tenis. Uzori su mi Goran Ivanišević i Monika Seleš. Ivaniševiću sam veoma zahvalna, jer mi je uvijek pomagao savjetima. Možeš li izdvojiti svoje dosadašnje najbolje rezultate u karijeri?

Dobrih rezultata, hvala Bogu, ima puno. Svako dostignuće mi je drago na poseban način, svi rezultati imaju svoju vrijednost. Izdvojila bih samo jedan segment juniorskog staža, gdje sam bila pobjednica Svjetskog Nike Masters turnira. Napornim treninzima pokušavam napredovati i što prije stići na sami vrh svjetskog ženskog tenisa. Smatram da će se neke stvari vrlo brzo poklopiti da bih bila tamo gdje mi je želja da budem.

Koja podloga ti najviše odgovara?

Najviše mi odgovaraju trava i beton, ali se trudim da budem svestrana i postižem dobre rezultate neovisno o podlozi.

Kakav je odnos bh. institucija i javnosti prema tenisu? Kakvi su uslovi za mlade tenisere?

Tenis u BiH definitivno zaslužuje itekako lijepu i konkretnu pažnju. Ovaj sport državi može donijeti puno toga lijepog, pogledajte samo naše komšije. Ne želim nikoga kritikovati, ali treba malo više obratiti pažnju na trenutnu situaciju u bh. tenisu i na naše tenisere. Uslovi u kojim rade mladi teniseri sada zavise samo od mogućnosti njihovih roditelja.

Kakvi su uslovi u kojim treniraš? Dobijaš li neku finansijsku pomoć za potrebe kupovanja opreme, putovanja na turnire i treninge?

Moj otac mi je osigurao solidne uslove u kojim radim. On je veliki ljubitelj sporta i maksimalno se zalaže da uspijem i da BiH ima šampionku. Imam kakve-takve uslove, a finansijsku potporu nemam.

Ima li bh. tenis budućnost?

Što se tiče teniske perspektive u BiH, naša država ima talentovanih igrača. Bh. tenis ima budućnost, ali puno stvari, realno gledajući, se mora posložiti.

Kako privući publiku na teniske terene?

Publika se uvijek privlači kvalitetnim tenisom, rezultatima, vrhunskim rejkingom i samom pojavom tenisera i teniserki. Vrlo je važna teniska karizma, a bitno je i prepoznati šta publika voli i želi.

Gdje sebe vidiš u budućnosti? Šta ti je cilj?

Kvalitetnim radom i velikom voljom za uspjehom nastojim biti bar u top 100 teniserki. Kratkorični cilj mi je da uđem među top 150 i da počnem igrati Grand Slamove.

Da ne igraš tenis, čime bi se bavila?

Opet bih se bavila nekim sportom. Sviđa mi se i nogomet. Pratim naše Zmajeve i uživam kada pobjeđuju. Lijepo je biti sportista.