Tenis
0

I US Open dobija pokretni krov

FENA
Vremenske neprilike, koje su proteklih pet godina zadavale velike probleme organizatorima US Opena, natjerale su Američku tenisku asocijaciju (USTA) na izgradnju pokretnog krova nad centralnim terenom teniskog kompleksa Flushing Meadows na kojem se održava posljednji teniski Grand Slam sezone.

Kako je danas saopćeno iz USTA, detalji o rekonstrukciji Arthur Ashe stadiona, centralnog terena Flushing Meadows, i modernizaciji i nadogradnji cjelokupnog kompleksa bit će objavljeni na konferenciji za novinare u četvrtak.

Velika rekonstrukcija Flushing Meadows, vrijedna 500 miliona američkih dolara, najavljena je još prošle godine, no njome nije bila planirana izgradnja pokretnog krova.

Međutim, s obzirom da je proteklih pet godina finale US Opena zbog vremenskih neprilika umjesto nedjeljom, igrano ponedjeljkom, USTA se na kraju ipak odlučio za pokretni krov, čime se US Open pridružio ostalim Grand Slam turnirima (Roland Garros, Wimbledon, Australian Open), koji su u nekoliko proteklih godina izgradili krov nad centralnim terenima.

Prema pisanju američkih medija, u najoptimističnijem scenariju završetak radova mogao bi se dogoditi 2016. godine.