Tenis
0

Federer izbjegao Nadala u Davis Cupu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Švicarska teniska reprezentacija bez prvog tenisera svijeta Rogera Federera stići će na gostovanje dvostrukim uzastopnim prvacima Špancima u prvom kolu Davis Cupa 2010. godine.

Selektoru Severinu Lüthiju Federer je otkazao sudjelovanje u srijedu, i to šesti put zaredom kad su u pitanju mečevi prvog kola Svjetske skupine.

Kao razlog otkaza naveo je činjenicu da mu ne odgovara igra na zemljanoj podlozi u terminu prvog kola takmičenja (od 5. do 7. marta iduće godine), jer već 8. marta kreće turnir serije ATP Masters 1000 u Indian Wellsu, koji se igra na tvrdom i na kojem Federer, kao i na turniru iste kategorije u Key Biscayneu koji mu slijedi, namjerava nastupiti. Najbolji je svjetski teniser tako izbjegao dvoboj protiv najvećeg rivala Rafaela Nadala koji će predvoditi Špance.

Obojica tenisera inače od sutra (31. decembra) do 2. januara iduće godine nastupaju na egzibicijskom turniru u Abu Dhabiju. Na turniru se mogu sresti samo u finalu, s obzirom da jedan i drugi u polufinalu čekaju suparnike iz lažnih četvrtfinala. Dva para za polufinale čine Šveđanin Robin Söderling i Švicarac Stanislas Wawrinka odnosno Francuz Jo-Wilfried Tsonga i Rus Nikolaj Davidenko.

Nadal je španskim novinarima po dolasku u Emirat izjavio da je vrlo zadovoljan odrađenim pripremama u decembru, iako je imao vrlo malo vremena za odmor nakon finala Davis Cupa, u kojem su Španci početkom decembra deklasirali Češku 5-0.