US Open
0

Favoriti osigurali osminu finala

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na teniskom Grand Slam US Open turniru u New Yorku odigrani su mečevi 3. kola u obje konkurencije.

Kod tenisera u osminu finala plasirao je drugi nosilac Roger Federer, slavivši nad francuskim teniserom Paulom-Henrijem Mathieuom sa 6:4, 6:3, 6:3, uprkos snažnom njujorškom vjetru.

Ostali nositelji i nositeljice bez iznenađenja uspjeli su pobijediti svoje suparnike. Maria Šarapova i Caroline Wozniacki također su svladale svoje protivnice za ulazak u osminu finala gdje će igrati međusobno sljedeće sedmice.

Šarapova je sa 6:0, 6:0 izbacila domaću tinejdžericu Beatrice Capru, a Wozniacki je sa 6:1, 6:0 bila bolja od Tajvanke Chan Yung-Jan.

Na većinu top igrača teški vremenski uslovi nisu imali učinka, pa su tako Novak Đoković i Robin Söderling pridružili Federeru.

Srbin je sa 6:1, 7:6, 6:3 svladao Amerikanca Jamesa Blakea, a Šveđanin je bez puno problema slavio sa 6:2, 6:3, 6:3 protiv Holanđanina Thiema de Bakkera.

Đokovićev sljedeći suparnik bit će ponovno domaći igrač, Mardy Fish, koji je sa 4:6, 6:3, 6:4, 1:6, 6:3 svladao Francuza Arnauda Clementa. Söderling će igrati sa Španjolcem Albertom Montanesom, prije mogućeg četvrtfinalnog okršaja s Federerom.

Jedna od iznimki u snalaženju po vjetru bila je Srpkinja Jelena Janković, finalistica US Opena prije dvije godine i četvrta nositeljica ove godine. Nju je porazila Estonka Kaia Kanepi sa 6:2, 7:6.