Dramatičan drugi set
58

Džumhur zaustavljen u četvrtfinalu turnira u Umagu od francuskog veterana

H. H.
Damir Džumhur (Foto: Twitter)
Damir Džumhur (Foto: Twitter)
Bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur zaustavljen je u meču četvrtfinala turnira serije ATP 250 u Umagu, vrijednog 481,270 eura. Od njega je u dva seta (6:3, 7:6/7) bio bolji francuski veteran, 59. igrač svijeta Richard Gasquet.

Gasquet je već u drugom gemu prvog seta napravio break koji je uspio sačuvati do kraja, iako je Džumhur pri rezultatu 4:1 propustio break šansu koja ga je mogla vratiti u set.

Slično je bilo i otvaranje drugog seta kada je Francuz u trećem gemu oduzeo servis našem najboljem teniseru, te se činilo da će upisati siguran trijumf.

Ipak, uslijedila je prava drama u finišu. Džumhur je uspio vratiti break i izjednačiti na 4:4, da bi potom Gasquet uzvratio rebreakom, nakon čega je servirao za meč.

Damir se nije predavao i novim breakom je izjednačio na 5:5, pa je odluka pala u tiebreaku. Nažalost, Gasquet je bio spretniji i koncentrisaniji u ključnim poenima, te je s 9:7 u tiebreaku prošao dalje.

Bio je to njihov drugi međusobni duel, a Gasquet i Džumhur su se susreli 2018. godine na turniru u Montpellieru. Tada je Francuz slavio rezultatom 2:0 (6:4 i 6:2).

Džumhur je u prvom kolu turnira u Umagu bio bolji od Čeha Filipa Horanskyja 2:0 (6:4, 6:3), dok je u drugom savladao Italijana Marca Cecchinata 2:0 (6:3,6:1).