Tenis
120

Davis Cup: Džumhur poražen od Kalovelonisa, Grčka izjednačila na 1:1

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Član Davis Cup reprezentacije BiH, Damir Džumhur, danas je u drugom meču prvog kola druge zone euro-afričke grupe izgubio meč od grčkog tenisera Markosa Kalovelonisa rezultatom 1:3 u setovima, 6:7, 6:7, 6:3, 2:6. Time je reprezentacija Grčke izjednačila rezultat na 1:1 u duelu sa BiH.

Dvostruku servis grešku je na početku prvog seta napravio Džumhur, ali se brzo skoncentrisao i osvojio prvi gem. Kalovelonis je u drugom gemu pokazao da ima izuzetno snažan servis, pa je izjednačio na 1:1 u prvom setu. Na početku trećeg gema je Džumhur ponovo imao malih problema prilikom servisa, ali je ipak poveo rezultatom 2:1.

Sjajno je Džumhur igrao u četvrtom gemu te je napravio break i poveo sa 3:1 u prvom setu. Ipak, u petom gemu ga je grčki teniser mnogo namučio, bio je lijepih udaraca ali i grešaka na obje strane, posebno Džumhurovih, tako da je Kalovelonis uspio vratiti break i smanjiti vodstvo bh. tenisera na 3:2. Nakon breaka Kalovelonis je osvojio svoj servis i stigao do 3:3.

To je očigledno naljutilo Džumhura koji je u narednom gemu poveo sa 4:3 bez izgubljenog poena. Potom su oba tenisera osvojila svoje servise, pa je nakon vodstva našeg tenisera za ostanak u prvom setu servirao Kalovelonis. Gem je dobio bez izgubljenog poena. Prvi set je otišao u tie break, koji je na kraju osvojio grčki teniser i poveo sa 1:0 u setovima nakon 52. minute igre.

U drugom setu je Grk od početka stvarao velike probleme Džumhuru, u četvrtom je gemu imao četiri prilike da napravi break, a posljednju je i iskoristio, pa je poveo sa 3:1. Bh. teniser je potom vratio break i smanjio zaostatak na 3:2. Džumhur je potom osvojio svoj servis i izjednačio rezultat na 3:3 u drugom setu. Naš je teniser imao priliku osvojiti novi break na servis Kalovelonisa, ali u tome nije uspio, pa je Grk poveo sa 4:3. U narednim gemovima su oba tenisera osvajala svoje servise, tako da je i drugi set odlučen u tie-breaku. Uspješniji je ponovo bio Kalovelonis, koji je poveo sa 2:0 u setovima. Drugi set je trajao 49. minuta.

U četvrtom gemu trećeg seta je Džumhur uspio napraviti break te je poveo s 3:1, čime se pojavila nada da se može vratiti u ovaj meč. Nakon toga je nakon svog servisa povisio vodstvo na 4:1 u drugom setu. Naš teniser je u narednom gemu ponovo izborio priliku za novi break, ali nije uspio. Grčki teniser je smanjio rezultat na 4:2. Međutim, Džumhur je sačuvao svoj servis i na kraju riješio treći set u svoju korist te tako smanjio prednost Kalovelonisa na 2:1 u setovima.

Džumhur je u petom gemu četvrtog seta imao priliku da napravi break, ali se Kalovelonis spasio i poveo sa 3:2. U narednom gemu je oduzeo servis Džumhuru i poveo sa 4:2. Naš teniser nije iskoristio veliku priliku da vrati break Grku, koji je povisio vodstvo na 5:2 u četvrtom setu. Na kraju je Džumhur kažnjen novim breakom, koji je Kalovalonisu donio pobjedu u ovom meču.

Podsjetimo, Mirza Bašić je u prvom meču odigranom ranije savladao Alexandrosa Jakupovića rezultatom 3:1 (6:3, 6:2, 6:2) u setovima.

Sutra je na rasporedu meč dublova u kojem će u 14:00 sati Mirza Bašić i Tomislav Brkić igrati protiv Alexandrosa Jakupovića i Markosa Kalovelonisa.

Za nedjelju su planirana još dva meča. U 13:00 sati Damir Džumhur će igrati protiv Alexandrosa Jakupovića, a nakon toga će snage odmjeriti Mirza Bašić i Markos Kalovelonis.

Davis Cup

Džumhur - Kalovelonis 6:7, 6:7, 6:3, 2:6.