Tenis
1.3k

Damir Džumhur dobio zvaničnu pozivnicu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru

Piše: O. T.
Foto: OK BiH
Foto: OK BiH
Najbolji bh. teniser Damir Džumhur dobio je zvaničnu pozivnicu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

U Rio će ići 56 najboljih tenisera koji ispunjavaju uslove za takmičenje na Olimpijskim igrama, a nakon posljednje ATP rang-liste svoje mjesto na Olimpijadi osigurao je Damir Džumhur.

Uslovi za nastup na Olimpijadi su poprilično jednostavni. Četiri igrača iz jedne države mogu nastupati u singlu te igrači moraju biti članovi Davis Cup reprezentacije tri puta u prethodne četiri godine.

Među 56 igrača koji su prema posljednjoj ATP listi ušli na Olimpijadu je i Damir Džumhur, a preostalih osam mjesta na turniru zauzet će teniseri koji će dobiti pozivnice.

Na Olimpijske igre od tenisera koji su plasirani bolje od Džumhura na ATP listi, koji je na 87. mjestu, neće ići njih 36. Četvorica su odustala od turnira, dok njih 31 ne ispunjava uslov o broju takmičara iz jedne države ili nemaju dovoljan broj nastupa u Davis Cupu, a Aljaž Bedene nema pravo nastupa jer je promijenio sportsko državljanstvo u toku olimpijskog ciklusa.

Na Olimpijskim igrama u Brazilu Bosnu i Hercegovinu će pored Damira Džumhura predstavljati Amel Tuka, Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer, Lucia Kimani, Tatjana Đekanović i Larisa Cerić.