Legendarni teniser
24

Becker progovorio o periodu u zatvoru: Nisam se zvao Boris, naučio sam tešku lekciju

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Legendarni njemački teniser Boris Becker progovorio je o periodu koji je prošle godine proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji, nakon što je osuđen za nezakonito skrivanje imovine.
Becker je o intervjuu za francuski L'equipe govorio o osam mjeseci provedenih u zatvoru, što je daleko manje od dvije i po godine, na koliko je ustvari bio osuđen prvobitno.

"Nikad neću zaboraviti tu prvu noć u zatvoru. Kada čujem igrače koji se žale na pritisak s kojim se suočavaju kod break lopti, samo se nasmijem. Kada čujem da se žale na kvalitetu hrane, nasmijem se. Kada čujem da se žale na treninge i uvjete na terenu, smijem se. To je ništa u usporedbi sa zatvorom. Prvu i zadnju noć ne spavate ni sekunde", rekao je Becker pa dodao:

"Otkrio sam osobu kakva sam nekada bio. Naučio sam tešku lekciju, veoma skupu i veoma bolnu. Neke stvari se dogode iz razloga, cijela ta priča ima veoma važnu notu i dobru za mene jer sam mnogo naučio."

Becker je van zatvora velika zvijezda i cijenjen bivši teniser i trener, ali kaže da su iza rešetaka svi "niko i ništa".

"Niko me nije zvao po imenu. Bio sam samo broj. Tamo ste niko i ništa. Moj broj je bio A2923EV. Nisam se zvao Boris. Nikoga ne interesuje šta ste bili prije dolaska u zatvor", ističe Becker, koji je iz zatvora izašao prije Božića prošle godine.

Inače, Becker je nedavno dobio i novi trenerski angažman pošto je postao trener danskog tenisera Holgera Runea. Rune ima tek 20 godina, a već je osmi teniser svijeta i trenutno se takmiči na završnom Mastersu u Torinu gdje je na omjeru od jedne pobjede i jednog poraza, a posljednji meč grupne faze igra u četvrtak protiv Jannika Sinnera.

Ranije je Becker bio i trener najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću.