Meč pun preokreta
28

Alcaraz u maratonskom okršaju na US Openu izbacio Čilića, Hrvat ispustio prednost u petom setu

H. H.
Carlos Alcaraz (Foto: EPA-EFE)
Carlos Alcaraz (Foto: EPA-EFE)
Španski teniser Carlos Alcaraz (ATP:4) plasirao se u četvrtfinale US Opena nakon što je u maratonskom meču pobijedio Hrvata Marina Čilića (ATP:17) sa 3:2 u setovima (6:4, 3:6, 6:4, 4:6, 6:3).

Meč je trajao gotovo četiri sata, a od samog početka bilo je jasno da će biti dug i neizvjestan s obzirom da su oba tenisera odlično servirala. Alcaraz je dobio prvi set sa 6:4, ali je Čilić odmah uzvratio sa 6:3 u drugom.

I u trećem setu Špancu je bio dovoljan jedan break da stekne prednost (6:4), a onda je u četvrtom uslijedila prava drama. Alcaraz je u dva vezana servis gema Čilića imao po dvije break lopte, ali nije ih iskoristio, da bi potom Čilić u devetom gemu oduzeo servis sjajnom Špancu, a potom je potvrdio break za osvajanje seta (6:4).

Čilić je odmah na startu petog seta napravio break i činilo se da je na putu za četvrtfinale, ali ostao je bez snage. Njegova igra se raspala i Alcaraz je ipak sa 6:3 stigao do pobjede.

Mladi španski teniser će u četvrtfinalu igrati protiv Italijana Jannika Sinnera (ATP:13) koji je također u sjajnom meču pobijedio Bjelorusa Iliju Ivašku sa 3:2 u setovima.