Banja Luka
0

Svečano otvoreno svjetsko prvenstvo u raftingu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Svjetsko prvenstvo u raftingu, na kojem učestvuje oko 500 takmičara iz 55 timova koji dolaze iz 35 zemalja svijeta, svečano je otvoreno večeras u Banjoj Luci.

Najbolji rafteri svijeta iz zemalja sa pet kontinenata takmičit će se u narednih sedam dana na rijekama Vrbas u Banjoj Luci i Tara u Foči.

Organizator ovogodišnjeg svjetskog šampionata je banjalučki Rafting klub „Kanjon“, a svečano otvaranje počelo je defileom učesnika ovog prvenstva, ali i drugih banjalučkih sportista, od Ulice olimpijskih šampiona do glavnog gradskog trga, nakon čega je održan kulturno-zabavni program.

Među zemljama učesnicima su Češka, Argentina, Belgija, Bugarska, Slovenija, Austrija, Holandija, Novi Zeland, Čile, Australija, Hrvatska, Crna Gora, Velika Britanija, Srbija, SAD, Njemačka, Italija, Danska, Turska…

Reprezentaciju BiH u muškoj kategoriji predstavlja Rafting klub “Una Aquarius” iz Bihaća, prošlogodišnji prvaci naše zemlje, a u ženskoj kategoriji članice banjalučkog Rafting kluba “Kanjon”. BiH je u prošlom šampionatu, koji je prije dvije godine održan u Koreji, u generalnom plasmanu osvojila 15. mjesto.

Organizatori ističu da je ovo dosad najmasovnije učešće ekipa u jednom prvenstvu u raftingu, jer će se takmičiti 33 tima u muškoj i 22 u ženskoj konkurenciji u četiri discipline - spustu, sprintu, slalomu i “head to head”.

Na Vrkasu odnosno stazi Bijeli buk bit će voženi sprint i “head to head” 19. maja, a potom će svi takmičari već narednog dana krenuti put Foče preko kanjona Ugar i drugih krajeva BiH kako bi došli do Tare.

Planirano je da na Tari, kao jednom od suorganizatora prvenstva, 21. maja bude organizirano takmičenje u disciplini spust, a u toj općini su istakli da su izvršili sve pripreme da svjetsko prvenstveno protekne bez problema.

Već 22. maja cijeli „karavan” ponovo se vraća u Banju Luku, gdje će narednog dana, na stazi u kanjonu Tijesno, biti održane slalomske trke.To će ujedno biti i najatraktivniji dio prvenstva jer će se utrka održati na noćnoj stazi, na kojoj je postavljena rasvjeta.

U sklopu Svjetskog prvenstva bit će održan i Kongres Svjetske rafting federacije (IRF) na kojem će glavne teme biti svjetska prvenstva u Banjoj Luci i Holandiji, koja će najbolje raftere planete ugostiti 2011. godine.

Na večerašnjem svečanom otvaranju prisutnim su se obratili Aleksandar Pastir, predsjednik Rafting kluba “Kanjon” i direktor ovogodišnjeg prvenstva te gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović, predsjednik Svjetske rafting fedracije Rafael Galo i ministar za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS-a Proko Dragosavljević.

Organizaciju Svjetskog prvenstva u raftingu „Banja Luka 2009”, u koju je uključeno više od 200 ljudi iz Rafting kluba „Kanjon” i više od 600 volontera, podržali su Grad Banja Luka, Vlada RS-a i Vijeće ministara BiH.