sport
93

Strijelcima SK Sarajevo 21. šampionska titula

Klix.ba
U nedjelju je u Visokom održano Prvenstvo BiH u seniorskoj konkurenciji u gadjanju vazdušnom puškom i pištoljem. Nastupilo 15 streljačkih klubova što je rekord po nastupima na jednom državnom prvenstvu. Titula je pripala strijelcima SK Sarajevo.

Na prvenstvu je postignut i novi državni rekord za juniore. Junior Amar Dizdarević (SK Sarajevo) postavio je novi rekord od 610,4 kruga i u veoma jakoj seniorskoj konkurenciji se okitio bronzanom medaljom.

Takmičari Streljačkog kluba Sarajevo su osvojili dvije ekipne titule i time su najuspješniji klub na prvenstvu. U gađanju puškom muška ekipa je odbranila titulu prvaka BiH, dok su žene u odličnom gađanju također osvojile titulu najboljih u BiH. Kod seniora na pištolju najbolji su bili strijelci SK Geofon.

U disciplini vazdušna puška muškarci i dalje primat imaju strijelci SK Sarajevo, koji svojim standardno dobrim i ujednačenim gađanjem nisu dozvolili nikakvo iznenađenje. Sa pogođenih 1821,7 krugova osvojili su 21. titulu prvaka BiH, ispred strijelaca SK Zenica, koji su pogodili 1799,1 krug, i strijelaca SK Geofon sa 1794,7 krugova.

Interesantna borba vodila se u pojedinačnom plasmanu pa su nijanse odlučivale o podjeli medalja. Prvo mjesto je osvojio Žarko Lazić (SK Geofon) sa 613,4 kruga, drugo mjesto Nedžad Fazlija sa 610,5 krugova, a veliko iznenađenje je napravio junior Amar Dizdarević sa novim juniorskim rekordom i pogođenih 610,4 kruga.

Takmičarke Streljačkog kluba Sarajevo u gađanju vazdušnom puškom su bile ubjedljive i sa pogođenih 1212,5 krugova i razlikom od 26,7 krugova ubjedljivo pobijedile ispred konkurentkinja iz SK Geofon, koje su pogodile 1185,8 krugova. Najbolje takmičarke SK Zenica su svojim gađanjem i pogođenih 1167,7 krugova osvojile treće mjesto.

Uzbudljiva borba do zadnjeg metka vodila se u borbi za medalje u pojedinačnoj konkurenciji. Ipak, na kraju, prvo mjesto je osvojila Tatjana Djekanović (SK Geofon) sa 412,1 krug, ispred Eme Škaljo (SK Zenica)410,6 krugova i Segmedine Bjelošević sa 407,8 krugova.

Kod muškaraca na pištolju najbolja ekipa bila je SK Geofon koja je pogodila 1672 kruga ispred takmičara SK Sarajevo 1621 krug i domaćina prvenstva strijelaca SK Visoko koji su pogodili 1619 krugova.

Pojedinačno najbolji je bio Siniša Petković (SK Geofon) sa 566 kruga, ispred klupskog kolege Branka Kovačevića sa 562 kruga, te Predraga Rakića koji je pogodio 557 krugova.

"Raduje činjenica da se streljački sport iz godine u godinu razvija i iz godine u godinu imamo nove klubove koji se uključuju u sistem takmičenja. Posebno raduju rezultati mladih takmičara od kojih se u bliskoj budućnosti očekuje njihova puna afirmacija. Vrijedno je istaći vidan napredak i rezultat mladog takmičara Amara Dizdarevića koji je, mogu slobodno reći, bio najuspješniji takmičar ovog prvenstva postavljanjem rekorda i osvajanjem seniorske medalje među mnogo iskusnijim takmičarima. Ovaj uspjeh Streljačkog kluba Sarajevo je još značajniji kada se uzme u obzir da smo upravo pred ovo najvažnije takmičenje imali zastoj u treniranju od više od 40 dana", kazao je trener Streljačkog kluba Sarajevo Nedžad Fazlija.