Takmičenje u Sloveniji
262

Strijelci Sarajeva odlični na Walther Cupu, Segmedina Bjelošević ponovo oborila rekord

N. K.
U organizaciji SD Trzin proteklog vikenda u slovenskom Trinu održano je Walther Cup i 25. Skirca Open u gađanju zračnim oružjem na kojima je nastupalo nekoliko stotina takmičara iz devet zemalja.

Veoma uspješni su bili takmičari Streljačkog kluba Sarajevo koji su imali postavljen novi državni rekord te osvojena dva druga mjesta u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.

Najbolja bh. takmičarka, državna prvakinja i državna rekorderka Segmedina Bjelošević je i na ovom takmičenju blistala pa je sjajnim gađanjem ponovo postavila novi državni rekord.

Segmedina je prvog dana takmičenja za 1,4 krug povećala sopstveni državni rekord koji sad iznosi 627,9 krugova. U finalnom gađanju, koje se od ove godine održavalo po novim pravilima, Segmedina je zauzela četvrto mjesto.

Bjelošević je sjajnim nastupom predvodila i ekipu SK Sarajevo do osvajanja drugog mjesta u ekipnoj konkurenciji. Ekipa u sastavu Bjelošević, Aja Basarić i Aida Arnautović su pogodile 1858,2 kruga i osvojile drugo mjesto ekipno iza Streljačke reprezentacije Slovenije. Našim takmičarkama je nedostajalo samo 0,8 krugova do državnog rekorda. Treće mjesto su osvojile takmičarke SD I Pohorski bataljon iz Ruša, Slovenija.

Drugog dana takmičenja naš najbolji takmičar, državni prvak i rekorder Nedžad Džanković je odličnim gađanjem u kvalifikacijama zauzeo drugo mjesto i ušao u polufinalno gađanje.

U polufinalu se izborio za finale među četiri najbolja takmičara i uspio izboriti borbu za zlatnu medalju. U konačnom plasmanu Nedžad Džanković je osvojio odlično drugo mjesto.

Treba napomenuti da je ovo prvo takmičenje po novim pravilima i da su se takmičari iz Sarajeva odlično snašli u novim okolnostima.

Svi učesnici prisustvovali su jednom historijskom i emotivnom trenutku za streljački sport. Jedan od najboljih svjetskih strijelaca svih vremena, ako ne i najbolji, olimpijski Rajmond Debevec, nastupio je posljednji put u disciplini zračna puška.

Nakon posljednjeg opaljenog hica, uslijedio je posebno emotivan trenutak kako za Rajmonda tako i za sve prisutne jer je dobio dugotrajan aplauz od svih prisutnih u dvorani te su mu na taj način odali priznanje i zahvalili za sve što je učinio za streljački sport. Među prvima koji je čestitao Rajmondu, njegovom velikom prijatelju, bio je i naš Nedžad Fazlija. Domaćini takmičenja su u ime svih strijelaca, streljačkih radnika čestitali Debevcu na blistavoj karijeri te mu uručili prigodnu zahvalnicu.