sport
0

SP u atletici: Bolt u polufinale sa sedmim vremenom kvalifikacija

Totalsport
Usain Bolt (Foto: AFP)
Usain Bolt (Foto: AFP)
U subotu, prvog dana takmičenja na Svjetskom prvenstvu u atletici koje se održava u Moskvi, stometraši su odradili kvalifikacijska takmičenja do polufinala.

Ostala su 24 najbrža čovjeka na Svjetskom prvenstvu, koji će se u nedjelju najprije boriti za finale, a potom, u 19.50 navečer po srednjoeuvopskom vremenu, i za medalje.

Neprikosnoveni favorit među njima, uskoro 27-godišnji jamajčanski sprinter Usain Bolt, pobijedio je u sedmoj, posljednjoj kvalifikacijskoj grupi s vremenom 10.07 sekundi. Bilo je to sedmo najbolje vrijeme kvalifikacija.

Najbolje je (9.98) otrčao Amerikanac Mike Rodgers, inače stometraš s četvrtim najboljim ovosezonskim vremenom u ovoj konkurenciji, dok je jedini preostali sprinter koji je išao ispod deset sekundi (9.99) njegov iskusni sunarodnjak Justin Gatlin, sudionik s trećim najboljim ovosezonskim vremenom.

Vlasnik drugoga najboljeg rezultata sezone među prijavljenim sprinterima, Jamajčanin Nesta Carter, zauzeo je osmo mjesto s rezultatom 10.11.

Spomenimo da je peto najbolje vrijeme u kvalifikacijama, pobijedivši u četvrtoj kvalifikacijskoj skupini, izborio 26-godišnji Kinez Piemeng Zhang otrčavši vrijeme novoga nacionalnog rekorda: 10.04 sekunde.