Svjetski kup
0

Vonn preskače noćni slalom u Flachauu

Totalsport
Lindsey Vonn (Foto: Arhiv/AFP)
Lindsey Vonn (Foto: Arhiv/AFP)
Američka skijašica Lindsey Vonn, pobjednica u ukupnom poretku Svjetskog kupa četiri puta, uključujući i prošlu sezonu, propustit će u utorak noćni slalom u Flachauu.

Vijest i nije neobična, ako znamo da 28-godišnja Amerikanka nije nastupila još ni u jednom slalomu u Svjetskom kupu ove sezone. Lindsey Vonn je sredinom decembra uzela pauzu kako bi se potpuno oporavila od želučane viroze, s kojom se mučila od početka sezone.

Vratila se u Svjetski kup u brzim disciplinama prošlog vikenda u St. Antonu, te je osvojila šesto mjesto u spustu i četvrto u superveleslalomu. Nakon toga je konstatirala da će tek odlučiti hoće li voziti slalom u Flachauu. Odlučila je da neće…

"Njen je cilj voziti svaku utrku u kojoj ima šansu za pobjedu. Budući da uopće nije trenirala slalom, jasno je da ga ne može osvojiti", objasnio je Alex Hoedlmoser, glavni trener američke ženske reprezentacije.

Ove sezone u Svjetskom kupu skijašica briljira Slovenka Tina Maze, uvjerljivo vodeća u ukupnom redoslijedu. Lindsey Vonn za njom zaostaje golemih 785 bodova i već je proglasila Slovenku novom osvajačicom velikog Kristalnog globusa.

"Tina Maze je taj naslov osigurala već prije nekoliko sedmica. Kada sam odlučila uzeti pauzu, znala sam da se time najvjerovatnije opraštam od mogućnosti odbrane tog naslova", rekla je Vonn, koja će iduće nastupe imati narednog vikenda u brzim utrkama u talijanskoj Cortini d'Ampezzo.