Želi inspirisati muslimanke
0

Prva Iranka na ZOI s maramom ispod kacige

Sarajevo-x.com
Marjan Kalhor (Foto: Reuters)
Marjan Kalhor (Foto: Reuters)
Iranska skijašica Marjan Kalhor nada se olimpijskom zlatu u Vancouveru, ali prije svega sretna je zbog toga što je napravila presedan u svojoj državi. Naime, ona je prva žena iz Irana koja učestvuje na Olimpijskim igrama. Nada se da će ovako podstaći svoje zemljakinje da se aktivno bave sportom.

Ova 21-godišnjakinja prevazišla je polemike i kontroverze oko učešća na Olimpijadi tako što je stavila maramu ispod skijaške kacige.

Iako je skijanje popularno u Iranu, nedostatak finansijskih ulaganja u infrastrukturu ostavio je duboke tragove. Međutim, to nije zaustavilo uspon ove mlade djevojke koja je već ušla u historiju.

Iako niko ne očekuje da će osvojiti neku od medalja, Marjan kaže da se već osjeća kao pobjednica i nada se da će inspirisati muslimanke širom svijeta da se aktivno uključe u svijet sporta.

"Broj žena zainteresovanih za skijanje raste. Zaista sam sretna zbog toga. Moja generacija i ove nadolazeće sve više shvataju ozbiljnost takmičenja i učešća na prestižnim sportskim takmičenjima", kaže Kalhor za BBC.

Ipak, to je lakše reći nego uraditi. Iranski zakoni učešće žene u nekom sportu vide kao protivljenje islamu. Kalhor je toga svjesna, ali to je nije spriječilo da ostvari svoj san i dođe u Vancouver.

Koliko će Iranci moći pratiti Marjan i njenu tročlanu ekipu, još uvijek se ne zna. Naime, prenos sportskih takmičenja na iranskim televizijama je u najboljem slučaju sporadičan.