Skijanje
0

Počinje sezona Svjetskog kupa skijašica-skakačica

Totalsport
Inauguralna sezona Svjetskog kupa skijašica-skakačica započeće u subotu u norveškom Lillehammeru, na skakaonici na kojoj su održana muška tamkičenja na Zimskim olimpijskim igrama 1994. godine.

Očekuje se nastup oko 50 skijašica-skakačica iz 15 zemalja, nakon što je Međunarodni skijaški savez (FIS) napokon uspio uvjeriti autoritete iz olimpijskog pokreta kako ženski skijaški skokovi imaju dubinu i kvalitet potrebnu da bi postali dio Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.

FIS je objavio kalendar prve sezone Svjetskog kupa skijašica-skakačica u aprilu ove godine, sedmicu dana nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (IOC) odobrio uvrštenje ženskih skijaških skokova u program Igara 2014. godine u Sočiju.

Prije toga je IOC dva puta odbijao zahtjev za uvrštenjem takmičenja u ženskim skijaškim skokovima na Igrama u Vancouveru, uz objašnjenje da tom sportu nedostaje elitna konkurencija.

Takmičenje u Lillehammeru biće prvo od ukupno njih 14 u kalendaru Svjetskog kupa skijašica-skakačica, na devet odredišta u sedam zemalja. Sezona će završiti u martu u Oslu, gdje je ovaj sport prošle sezone zaradio svoj olimpijski kredibilitet.

U martu prošle godine, 43 djevojke su se nadmetale na Svjetskom prvenstvu u vrlo teškim vremenskim uslovima, po magli i jakim vjetrovima. Tada su pokazale IOC-u koliko je njihov sport napredovao. Italijanka Elena Runggaldier, osvajačica srebrne medalje, ubilježila je najduži skok od 97.5 metara.