Samo želi skijati
0

Ligety: Nisam ja nikakva super-zvijezda

Totalsport
Ted Ligety (Foto: AFP)
Ted Ligety (Foto: AFP)
Ted Ligety, 28-godišnji američki skijaš, definitivno je prvo ime dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju, kojem je ovih dana domaćin austrijski Schladming.

Nakon tri utrke skijaša Ligety u džepu ima dva zlatna odličja - u super veleslalomu i super kombinaciji. Inače, Ligety ima 14 pobjeda u karijeri u Svjetskom kupu, ali svih četrnaest u veleslalomu, po čemu je drugi najuspješniji skijaš svih vremena (rekorder po broju veleslalomskih slavlja je Ingemar Stenmark). No, na ovom prvenstvu je pobjeđivao u utrkama na kojima u Svjetskom kupu nikada nije trijumfovao.

I nije mu to prvi put - 2006. godine u Torinu na Olimpijskim igrama je osvojio zlato u kombinaciji.

"Nisam novi u svijetu skijanja, to je činjenica. Odavno sam naučen prihvatiti pritisak kao nešto posve normalno. Znati se nositi s pritiskom vrlo je važna stvar kod bilo kojeg sportiste, a ja mislim da to činim na zadovoljavajući način. Sedam godina, možda i duže, držim pritisak na svojim leđima i skijam", rekao je Ligety kojem su austrijski novinari željeli prišiti etiketu nove super-zvijezde u skijanju, na šta je Amerikanac rekao:

"Teško. Nisam vam ja nikakva super-zvijezda, tek obični skijaš. Meni je samo želja da što bolje skijam u svakoj sljedećoj utrci".

Austrijanci će itekako paziti i pratiti Ligetyja kada krene veleslalomska utrka na ovom prvenstvu, jer borba njega i Austrijanca Marcela Hirschera u toj disciplini će možda biti i kulminacija prvenstva.

"Radujem se toj utrci, pogotovo zato jer dolazi nakon već dva osvojena zlata. Daleko lakše ću ući u taj duel i u tu utrku, iako kod mene neće biti previše novosti. Jurit ću kao i uvijek, pa šta bude", završio je Ligety.