Skijanje
0

Legendarni ski-skakač Jens Weissflog: Politika nije mogla utjecati na moj rezultat 1984. u Sarajevu

Piše: E. B.
Jens Weissflog
Jens Weissflog
Jens Weissflog, legendarni njemački ski-skakač, je 12. februara 1984. godine na Olimpijskim igrama u Sarajevu osvojio zlatnu medalju na maloj skakaonici.

Skokovima na Igmanu od 90 i 87 metara tada 19-godišnji skakač iz komunističke Istočne Njemačke je savladao tadašnjeg vladara skakaonica Finca Mattija Nykänena i uzeo zlatnu medalju.

Na velikoj skakaonici šest dana kasnije Nykänen je slavio, a popularni Buha je bio drugoplasirani.

Zimska Olimpijada u Sarajevu je bila prva koja je održana u jednoj socijalističkoj zemlji, a Weissflog kaže kako nikada neće zaboraviti zimu 1984. u Sarajevu, ali ni onu tačno deset godina poslije u Lillehammeru, kada je osvojio zlato, ali za ujedinjenu, kapitalističku Njemačku.

"Postao sam jedini skakač koji je osvojio zlato za Istok i za Zapad. No, znao sam da će sudije u Sarajevu biti poštene i da će pobijediti onaj ko najduže i najljepše skoči. Nisam imao drukčiji tretman skačući za Istočnu Njemačku 1984. i za Njemačku 1994. godine. Politika nije mogla utjecati na to", izjavio je Weisslfog.

Po završetku karijere Weissflog se, umjesto da ostane u bogatijem zapadnom dijelu Njemačke, vratio u rodni Erlabrunn koji je bio dio Istočne Njemačke.

"Za mene je potpuno normalno da se vratim kući. Ne mogu zamisliti da živim u zapadnom dijelu Njemačke. Ovdje su svi oni koje volim", rekao je Weissflog, koji poslije završetka karijere nije želio postati trener, već je otvorio hotel i vodi miran život.