Skijanje
195

Igor Laikert brani boje BiH u Sochiju: Cilj mi je skijati što brže

Piše: E. Mehić
Bosanskohercegovački alpski skijaš i olimpijac, 22-godišnji Zeničanin Igor Laikert, karijeru je počeo prije sedam godina u Norveškoj, kada je, razočaran u državu i odnos prema skijašima, napustio granice Bosne i Hercegovine. Laikert će naredne godine od 7. do 23. februara pod zastavom BiH učestvovati na Zimskim Olimpijskim igrama koje će biti održane u Sochiju.

Laikert je po završetku osnovne škole u Zenici odlučio otići u Norvešku gdje je brusio svoj talenat u alpskom skijanju, za velika takmičenja. Posljednji rezultati iz Kranjske Gore, gdje je osvojio prva mjesta u dvije slalomske FIS trke, govore da je u odličnoj formi i pored toga što trenutno nema sponzora niti pomoći države koju predstavlja.

"Skijanje je postalo ozbiljno kada sam napustio BiH i otišao u Norvešku. Od tada pa do danas, ljubav i vjera za uspjehom su mi najveći motivi za skijanjem i ovo je sport koji jednostavno uđe pod kožu", kazao je Laikert u razgovoru za Klix.ba.

U svojoj karijeri zabilježio je mnogo zapaženih rezultata na takmičenjima u Norveškoj, Švedskoj, Sloveniji, Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini. Međutim, njemu najdraži rezultat je onaj sa FIS trke u Norveškoj kada je nagrađen aplauzom od mnogo boljih skijaša od sebe.

"Svaka trka ima neki značaj i uspjeh koji predstavlja moju borbu, rad i inicijativu mojih roditelja koji su uz mene od samog početka", rekao je Laikert te dodao da voli sportski život koji živi:

"Najviše volim raditi i trenirati sa ljudima koji su željni uspjeha i uživaju u ovom sportu, a tako i dolaze rezultati uz rad, trening i disciplinu. Vodim sportski život koji je pun putovanja i upoznavanja novih ljudi, a uz tu privilegiju još kada bih mogao i zarađivati kao skijaš san bi mi bio ispunjen."

U svom precizno ispunjenom rasporedu, pogotovo u zimskom periodu, Igor pronađe vremena i za odmor te da radi ono što voli, osim skijanja, sporta koji mu je prva ljubav.

"Sve što radim, radim u nekim granicama i ne volim da pretjeram. Treba dosta stvari u životu raditi u granicama, tako i voditi brigu o ishrani, ali i uživati na zabavama. Opredijelio sam se za skijanje i u to ulažem najviše, ali volim i dobra druženja, muziku, geografiju i dosta stvari koje drugi ne vole", ističe ovaj Zeničanin.

Normu za Zimske Olimpijske igre ispunio je prije dvije godine, a sada trenutno radi na održanju i poboljšanju forme na takmičenjima. Na Zimskim Olimpijskim igrama u Sochiju predstavljat će Bosnu i Hercegovinu, a cilj mu je da skija brže nego ikada.

"O očekivanjima je još rano govoriti, polako, razmišljat ćemo i o tome. Ono u što sam uvjeren je da ću dati svoj maksimum, pa šta bude... Nadam se pozitivnom rezultatu, a cilj je uvijek da se skija što brže i nadam se da će tako i biti", kazao je Laikert.

U rodnoj Zenici je tek dva do tri puta godišnje, jer kako je kazao, nostalgija nije ista kao što je nekada bila.

"Sve zavisi od obaveza, ali tu sam dva do tri puta godišnje. Nostalgija slabi iz godine u godinu, ali svaki put kada sam u Zenici vrijeme iskoristim sa porodicom i prijateljima", zaključio je bh. olimpijac u razgovoru za Klix.ba.