Ekstremni sport
13

Skateboarding zaživljava i u Tuzli: Mladi entuzijasti savladavaju prve vještine

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Bez skateboarding parka i posebnih uslova za treniranje, grupa mladih zaljubljenika u ovu disciplinu u Tuzli već izvjestan vremenski period savladavaju svoje prve poteze.

U okviru Džumbus festivala u Tuzli danas je u neposrednoj blizini Sportskog centra Mejdan održan događaj pod nazivom "Skate Session Mejdan". Tom prilikom zaljubljenici u skateborading su zainteresiranim građanima pokazali osnovne vještine koje se primjenjuju u ovom ekstremnom sportu, a koje su savladali u proteklom periodu.

"Danas smo okupili grupu od 30 mladih, uglavnom srednjoškolaca s ciljem promocije skateboardinga kao olimpijskog sporta, zdravog načina života i bitnog dijela urbane kulture mladih. On kao sport nije zastupljen u našem gradu, ali entuzijazam mladih postoji i sada je na nama da radimo sa njima i krenemo standardnim klasičnim putevima sportske organizacije", kazao je za Klix.ba Anes Husanović, predsjednik Udruženja Tuzla Live u okviru kojeg i djeluje grupa skejtera.

Skateboarding je naziv za ekstremni sport u kojem osoba na posebnoj dasci sa točkovima na dvije osovine izvodi zahtjevne trikove. Svoj ekstremizam ovaj sport ispoljava kroz djelovanje skejtera na raznim rampama, rukohvatima, stepenicima, zidovima i sličnim predmetima.

"Ovaj sport je prilično jednostavan, fundamentalno je urbani zbog daske sa četiri točkića. Iako nije skupa teško je nabaviti u BiH. Sve je vezano za betonske površine, a skateboard se može voziti gotovo svugdje, ali i koristiti kao prijevozno sredstvo", ističe Husanović.

Skateboarding kao sport u našoj zemlji još uvijek nije u dovoljnoj mjeri zastupljen, a skejteri smatraju da bi do omasovljenja zasigurno došlo formiranjem specijaliziranih parkova koji su za ovu namjenu.

"U našem gradu su postojali određeni pokušaji formiranja parka sa rampama, ali su tokom vremena one propale zbog neodržavanja. Mi trenutno radimo sa malim rampama koje možemo prenositi i promovisati sport, a plan nam je da napravimo pravi park sa betonskim elementima kako bi mogli svi uživati", dodaje naš sagovornik, istaknuvši da su Tuzlaci već ostvarili kontakte sa skejterima iz Sarajeva, Zenice, Bihaća i Banje Luke .

Osim što je ekstremni sport, skateboarding može biti i rekreacija te svojevrstan način umjetničkog izražavanja. Tradicionalno se povezuje s drugim urbanim subkulturnim aktivnostima, kao što su BMX biciklizam, grafiti, punk (postoji i cijeli muzički pravac nazvan skate punk), grunge, hip hop i slično.