sport
30

SK Sarajevo: Zabranjeno nam je korištenje strelišta, ZOI'84: Zetra je otvorena za sve uz novčanu nadoknadu

Klix.ba
Streljački klub Sarajevo se saopćenjem za javnost obratio medijima jer je članovima ovog kluba, kako tvrde, zabranjeno korištenje strelišta u Dvorani Zetra, zbog čega je otkazan Međunarodni šestoaprilski streljački turnir. Međutim, iz preduzeća ZOI'84 to demantuju te poručuju da je Zetra dostupna svima uz plaćanje naknade utvrđene cjenovnikom.

Iz SK Sarajevo su optužili direktora ZOI'84 Midhata Hubijara za zabranu korištenja strelišta koja je dovela do otkazivanja važnog turnira, a mogla bi dovesti i do gašenja klubova.

"Nakon neshvatljive samovolje direktora ZOI'84 g. Hubijara da vrhunskim klubovima zabrani upotrebu strelišta u Zetri primorani smo odgoditi održavanje Međunarodnog streljačkog šestoaprilskog turnira. Naime, direktor Hubijar je od 1. marta, na državni praznik, zabranio streljačkim klubovima olimpijskog programa korištenje strelišta i time ugrozio ne samo ovu takmičarsku sezonu nego i opstanak streljačkih klubova. Pored već propale takmičarske sezone, doživjeli smo nevidjenu bruku i sramotu, jer smo morali odgoditi Šestoaprilki turnir, takmičenje koje se koji se nalazi u kalendaru Evropske streljačke konfederacije i koje se tradicionalno održava u sklopu obilježavanja Dana Grada Sarajeva i nalazi se u Programu obilježavanja Dana Grada Sarajeva za 2016. godinu. Na ovaj potez smo bili primorani jer se naši takmičari i ekipe nisu mogle pripremiti za ovo takmičenje, a nismo mogli izvršiti ne sve tehničke pripreme koje su potrebne za organizaciju ovog velikog međunarodnog takmičenja, kako bi na najbolji mogući način bili dobri domaćini našim gostima i organizovali takmičenje na vrhunskom nivou kao do sada", navodi se u saopćenju Streljačkog kluba Sarajevo.

Kako tvrde, strelište postoji zahvaljujući njihovom klubu i članovima.

"Očito je da direktor Hubijar ne zna koliko su strijelci i streljački radnici iz našeg kluba zaslužni što u Zetri postoji jedna od najmodernijih streljana u Evropi, jer da zna nikada mu na pamet ne bi palo da probleme, ako ih ima, rješava preko leđa sportista. Mi smo zaslužni što se strelište napravilo 1985 godine, mi smo zaslužni što se nakon rata streljana zadržala u prostoru Zetre, jer je za strelište bilo i drugih scenarija od ljudi kao što je pomenuti direktor koji ne razumiju šta je sport, a posebno vrhunski i olimpijski. Naš klub, odnosno jedan naš strijelac, je najzaslužniji što u streljani Zetra imamo najsavremeniju opremu koja se koristi na najvećim streljačkim takmičenjima pa i olimpijadama. Oprema sa kojom se rijetka strelišta mogu ponositi i pohvaliti. Ali kakva nam korist od toga kad postoje ljudi, kojima je profit ili neki lični interes važniji od društvenog ili interesa države. Naš klub postoji od 1948. godine i u tom periodu samo smo dva puta prekidali svoju aktivnost, u ratu i odlukom direktora Hubijara.", naveli su iz SK Sarajevo.

Ovakva situacija negativno utječe i borce iz proteklog rata te klub traži rješenje nadležnih institucija.

"Trebamo li ovom prilikom reći koliko je naših članova boraca Armije R BiH i MUP-a R BiH povrijeđeno ovom zabranom, koji su svakodnevno dolazili na treninge da ili oni sami treniraju ili svoja bogata sportska iskustva prenose na mlađe generacije. Naši klubovi su početkom rata stavili na raspolaganje sva svoja materijalna sredstva u funkciju odbrane grada i države. Iz rata smo izašli sa potpuno devastiranim fondom oružja i opreme, i morali smo krenuti od nule. Strelište na Velešićima je bila vojna baze jedne jedinice i u potpunosti je uništeno i izgorilo u požaru. Nikada nismo očekivali da će nam to drušvo vratiti ili na bilo koji način nadoknaditi jer smo pretrpjeli ogromnu i nemjerljivu štetu, kao i sama država. Ono što očekujemo je da za nas i naše probleme ndaležni imaju bar malo razumjevanja. Očito su došla neka druga vremena gdje se zasluge ne cijene, pa ni one patriotske", ogorčeni su u SK Sarajevo.

Nakon saopćenja kluba, uslijedio je i odgovor preduzeća ZOI'84, koje tvrdi da nema nikakve zabrane, kao i da je Zetra otvorena za sve uz novčanu nadoknadu utvrđenu cjenovnikom.

"Povodom natpisa koji su se proteklih dana pojavili u medijima, a odnose se na nemogućnost korištenja streljane u Olimpijskom kompleksu Zetra za potrebe održavanja treninga streljačkih klubova, kao i održavanje Šestoaprilskog turnira u streljaštvu ovim putem želimo naglasiti da je streljana otvorena za sve streljačke klubove, kako za redovne trenažne procese tako i za održavanje svih takmičenja iz streljačkog sporta. Izuzetno veliki izdatci su potrebni kako bi Olimpijska dvorana Zetra sve svoje kapacitete stavila na raspolaganje kako komercijalnim korisnicima tako i svim sportskim klubovima. Prihodovanje streljačkih klubova se vrši kroz novčane donacije resornog Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, općina i drugih institucija koje kroz sponzorstva učestvuju u realizaciji trenažnog procesa, kao i organizaciji i realizaciji streljačkih takmičenja. Shodno navodima da manadžment KJP ZOI'84 OCS d.o.o Sarajevo nije omogućio održavanje Šestoaprilskog turnira želimo uputiti demant sa akcentom da je Olimpijska dvorana Zetra otvorena za održavanje svih sportskih i kulturno-obrazovnih manifestacija uz novčanu nadoknadu shodno predhodno utvrđenom cjenovniku naših usluga čija naplata prevashodno omogućava isplatu redovnih mjesečnih naknada po osnovu plata i doprinosa na plate", saopćeno je iz ZOI'84.

Klubovi pri plaćanju imaju popust od 50 posto.

Želimo istaći da preduzeće ZOI'84 ne egzistira kroz donacije, već isključivo kroz priliv novčanih sredstava ostvarenih kroz realizaciju dinamike radnih aktivnosti. Streljana u Olimpijskoj dvorani Zetra je otvorena i dostupna svim istinskim ljubiteljima streljačkog sporta svakim danom od 8:00 do 22.30 sati sa napomenom da streljački klubovi imaju beneficije od 50 posto iznosa od važeće cijene. Uposlenici preduzeća ZOI'84 su svjesni značaja društvene odgovornosti i shodno tome svakodnevno sve svoje radne aktivnosti obavljaju s ciljem smanjenja troškova i povećanja priliva sredstava radi što brže sanacije samog preduzeća. Svi oni koji lični interes stavljaju ispred statusa ZOI'84 kao i ispred samog sporta koji predstavljaju definitivno nisu dobronamjerni i kao takvi nisu dobrodošli kao korisnici kapaciteta preduzeća ZOI'84", navedeno je u saopćenju ZOI 84.