Nevjerovatna situacija
1

Rukometašima Hrvatske odgovara da izgube od Njemačke u posljednjem kolu grupne faze

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nevjerovatna situacija aktuelna je uoči posljednjeg kola grupe 1 na Evropskom prvenstvu u rukometu u Njemačkoj.
Naime, rukometnoj reprezentaciji Hrvatske odgovara da izgubi od domaćina rukometnog Eura, a sve kako bi se domogla mjesta u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Evropski prvak direktno će se kvalifikovati na Olimpijske igre, a plasman na OI su već obezbijedili Francuska i Danska kao domaćin i aktuelni prvak svijeta.

Budući da je Pariz domaćin olimpijskog turnira, svoje mjesto je tamo našla selekcija Francuske. Također, mjesto na OI je osigurala i Danska kao aktuelni prvak svijeta s posljednjeg Svjetskog prvenstva koje je održano 2023. godine.

U slučaju da finale Evropskog prvenstva budu igrale Francuska i Danska, tada će trećeplasirani s ovog takmičenja direktno na Olimpijske igre.

Hrvatska će s druge strane svoje mjesto u Parizu tražiti na kvalifikacionom turniru koji će se odigrati od 14. do 17. marta kada će se igrati tri turnira sa po četiri reprezentacije, a prve dvije selekcije iz svake grupe će obezbijediti plasman na OI.

Ipak, Hrvati još nisu osigurali mjesto na tom turniru budući da su bili tek na devetom mjestu na prethodnom SP-u, a na ovom su ostali bez plasmana u polufinale.

Budući da je domaćin Francuska osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu, pravo nastupa na kvalifikacionom turniru imaju selekcije koje su se plasirale od trećeg do osmog mjesta, a to su Španija, Švedska, Njemačka, Norveška, Egipat i Mađarska.

Ukoliko se neko od njih naknadno kvalifikuje direktno preko svog kontinentalnog takmičenja tada će se lista pomjeriti na deveto mjesto (i dalje), a ovu poziciju je zauzela Hrvatska.

Prvak Afrike ide direktno na OI, a domaćini turnira su Egipćani koji su ujedno i glavni favoriti za osvajanje turnira. Ukoliko oni budu prvaci Afrike, Hrvati će automatski ići na kvalifikacioni turnir u martu jer se Egipat nalazi među šest reprezentacija koje su bile ispred nje na Svjetskom prvenstvu.

Ukoliko se to ne dogodi, Hrvatskoj će biti potrebno da na ovogodišnjem Euru šampion ili najbolje plasirana selekcija pored Francuske i Danske budu Švedska, Njemačka, Norveška ili Mađarska.

Ta bi reprezentacija onda direktno išla na OI, a budući da su svi navedeni bili ispred Hrvatske na prošlom Svjetskom prvenstvu tako su osigurali plasman u kvalifikacije, crta za ulazak na turnir bi se spustila na poziciju broj devet sa SP-a - Hrvatsku.

Jasno je da se pozitivan scenario sa Eura za Hrvate neće dogoditi samo ako Austrija bude najbolja ekipa takmičenja pored Francuske i Danske budući da su sigurni polufinalisti Danska, Švedska i Francuske. Iz grupe sa Francuzima još može proći Njemačka koja ima pet bodova te Mađarska i Austrija koja imaju četiri.

Ukoliko se u polufinale plasiraju Mađarska ili Njemačka, Hrvatska je sigurna u kvalifikacijama za Olimpijske igre i to nezavisno o plasmanu Egipta na prvenstvu Afrike.

Bizarna je to situacija za Hrvate kojima je najbolja šansa za odlazak u kvalifikacije za Olimpijske igre da izgube večerašnji duel sa Nijemcima.

Ili da ostvare pozitivan rezultat protiv Njemačke, no tada bi se morali nadati kiksu reprezentacije Austrije protiv selekcije Islanda.