Častan oproštaj
101

Rukometaši Hrvatske pobjedom protiv Njemačke okončali EP, saznali su i dobru vijest za Olimpijske igre

H. H.
Duel Marina Jelinića i Runea Dahmkea (Foto: EPA-EFE)
Duel Marina Jelinića i Runea Dahmkea (Foto: EPA-EFE)
Rukometna reprezentacija Hrvatske pobjedom protiv selekcije Njemačke rezultatom 30:24 okončala je nastup na Evropskom prvenstvu.
Hrvatska je izgubila sve šanse da se plasira u polufinale još prije ovog meča, dok su Nijemci prošli dalje nakon današnjih poraza Austrije i Mađarske, te ovaj susret nije imao nikakav rezultatski značaj.

Gledaoci su međutim mogli vidjeti dobar rukomet s obje strane i trijumf hrvatske selekcije koja se tako časno oprostila od Evropskog prvenstva.

Briljirao je golman Kuzmanović sa čak 22 odbrane, a među strijelcima su se istakli Karačić sa šest i Duvnjak sa četiri gola. Kod Njemačke najefikasniji je bio Johannes Golla sa četiri pogotka.

Ipak, Hrvati su uprkos relativno slabom nastupu na Euru osigurali nastup u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu.

Hrvatskoj je pomogao Island, koji je pobijedio Austriju, i tako omogućio Hrvatskoj da kao devetoplasirana ekipa prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva ima sigurno mjesto u kvalifikacijama.

Kvalifikacije za Olimpijske igre igrat će se u martu s tri turnira s po četiri ekipe, a po dvije najbolje iz svake grupe izborit će put u Pariz.

Na kraju, poznata su i oba polufinalna para EP-a koja će se igrati u Lanxess-Areni u Kolnu. U petak 26. januara sastat će se Danska i Njemačka (17:45), dok će u drugom polufinalu snage odmjeriti Francuska i Švedska (20:30).

Tabela: