Rukomet
507

Rukometaši BiH u Švedskoj igraju prvu utakmicu baraža za odlazak na SP

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igra danas prvu utakmicu baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo koje će se 2017. godine održati u Francuskoj. Protivnik je Švedska, četverostruki svjetski i evropski prvak.

Meč će se igrati u gradu Vaxjo, a izabranici Dragana Markovića imat će veliku podršku s tribina. Prije dvije godine naš državni rukometni tim eliminisao je Island u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Identičan scenarij žele i protiv Šveđana.

Selektor Dragan Marković istakao je kako ga raduju velike utakmice. Vjeruje kako njegovi izabranici mogu napraviti dobar rezultat u Švedskoj i uz pomoć navijača za tri dana u Sarajevu izboriti plasman na veliko takmičenje.

"Sa dobrim rezultatom u Švedskoj u glavnom gradu BiH za tri dana možemo napraviti čudo. Znam da naš protivnik ima problema s povredama. Ipak, to me ne interesuje. Mi gledamo samo sebe", kazao je Marković.

Nikola Prce, kapiten bh. tima, s optimizmom očekuje prvi okršaj baraža.

"Ko prati rukomet zna da su Šveđani bolji. Imaju preko 20 vrhunskih igrača. Dakako, mi igramo treću uzastopni baraž i došli smo na nivo da se možemo plasirati na veliko takmičenje", naglasio je Prce.

Zuhdija Korkarić, pomoćnik selektora Dragana Markovića, podvlači kako su pripreme bile uspješne i ekipa spremno dočekuje dvomeč baraža.

"Sve što smo zamislili odradili smo na pripremama i spremni dočekujeme dvoboje s Šveđanima. Sada imamo i stečeno iskustvo jer igramo treći uzastopni baraž. Ipak, oni su favoriti. Imaju veliki broj rukometaša koji igraju u vrhunskim ligama, ali borit ćemo se svim srcem da obradujemo naciju, kako u Švedskoj tako i u Sarajevu", tvrdi Korkarić.

Selektor Švedske bit će lišen usluga Lukasa Nilssona i Niclasa Ekberga, a nedostajat će i Kim Anderson i Jonas Kallman. Bez dvojbe, bh. rukometaši će imati veliku podršku s tribina. No, igrat će protiv izuzetno kvalitetne reprezentacije koja je bila četiri puta prvak svijeta i četiri puta prvak Starog kontinenta.

Utakmica počinje u 13:30 sati uz direktan prijenos na BHT1. Revanš je programu u srijedu u dvorani "Mirza Delibašić" - KSC Skednerija od 20.15 sati. Parovi baraža za SP 2017. (12./15. juna): Švedska - Bosna i Hercegovina, Češka - Makedonija, Poljska - Holandija, Rusija - Crna Gora, Srbija - Mađarska, Island - Portugal, Slovenija - Norveška, Bjelorusija - Latvija, Danska - Austrija.