Osigurani TV prijenosi
1

Rukometaši BiH otputovali u Švicarsku, sutra s Argentinom: Želimo podići samopouzdanje

D. P.
Herceg i Doborac (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, gdje je organizovana konferencija za medije, otputovat će za Švicarsku gdje se narednih dana igra pripremni turnir Yellow Cup.

Rukometaši BiH spremaju se za nastup na Evropskom prvenstvu, a posljednje pripreme bit će obavljene na Yellow Cupu u Švicarskoj. BiH će na turniru igrati protiv Argentine, Švicarske i Rumunije.

Tim povodom organizovana je konferencija za medije na kojoj su se prisutnima obratili pomoćni trener Damir Doborac te rukometaš Mirko Herceg. Zanimljivo, selektora Irfana Smajlagića nije bilo na pressu.

"Imamo problema s nekim od glavnih igrača pa smo jučer prvi put odradili trening u punom sastavu, ali nisu još maksimalno spremnni. Ovdje moram naglasiti da nije gotovo što se tiče samog sastava i Evropskog prvenstva jer će se dosta stvari izmijeniti nakon turnira u Švicarskoj. Nažalost, Ibrahim Haseljić se povrijedio i ne znamo dijagnozu. Sutra bi se trebala uraditi magnetna rezonanca", rekao je Doborac i najavio turnir:

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Mislim da nam turnir treba kako bi radili na samopouzdanju te da vjerujemo da nešto možemo napraviti na Evropskom prvenstvu te da vidimo na koje igrače možemo računati. Vjerujemo ove momke i rezultat, očekujem ipak da ćemo proći grupu. Samo s velikom vjerom treba da idemo tamo. Nije prioritetno da moramo osvojiti turnir u Švicarskoj, ali vidimo priliku da napravimo dobru atmosferu i da s velikim samopouzdanjem odemo na Evropsko prvenstvo", dodaje Doborac.

Nekadašnji reprezentativac BiH ističe i da je u našoj grupi Gruzija od starta proglašena autsajderom na Evropskom prvenstvu, ali da i dalje treba biti oprezan te od prvog meča protiv Švedske pružiti maksimum.

"Slažemo raspored po težini grupe još od starta, a to je: Švedska, Nizozemska pa Gruzija. Ipak, i oni su zaslužili plasman na Evropsko prvenstvo. Mi već moramo protiv Švedske pokazati snagu. Slažemo se svi da su jači od nas, ali treba od prve utakmice da uđemo na Euro s velikom motivacijom i da ne pokažemo da nam je to ekskurzija", zaključio je pomoćni trener.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Medijima se kratko obratio i rukometaš Mirko Herceg koji ističe da su pripreme odrađene u Sarajevu bile veoma dobre.

"Mislim da smo odradili dobre pripreme i turnir u Švicarskoj će nam poslužiti kao odlična priprema za Evropsko prvenstvo. Što se tiče atmosfere, ja mislim da svaki od igrača vjeruje da možemo napraviti velike stvari na Evropskom prvenstvu. Moramo i ovaj turnir ozbiljno shvatiti", poručio je Herceg.

Jutros je naš stručni štab skratio spisak na 12 imena koja će nastupiti na Yellow Cupu u Švicarskoj. Tu su samo dva golmana i još je nekoliko igrača otpalo, ali to ne znači da neće biti spremni za Evropsko prvenstvo.

Spisak rukometaša koji će nas predstavljati na turniru u Švicarskoj:

Golmani: Benjamin Burić, Admir Ahmetašević.

Krila: Adi Mehmedčehajić, Marko Majstorović, Luka Perić, Vladan Đurđević.

Bekovi: Mirsad Terzić, Igor Mandić, Mirko Herceg, Dino Hamidović, Marko Davidovac, Mario Pavlak, Luka Knežević, Marko Panić, Nedim Hadžić.

Pivotmeni: Senjamin Burić, Adin Faljić, Amir Muhović.

Rukometaši BiH turnir otvaraju već sutra utakmicom protiv Argentine od 20:30. Sve mečeve će direktno prenositi MY TV.