Incident nakon meča
45

Rukometaš Leotara psovao "balijsku majku" igraču Bosne, Trebinjci se izvinili

E. B.
Detalj s meča u Trebinju (Foto: RK Leotar)
Detalj s meča u Trebinju (Foto: RK Leotar)
Rukometaši Leotara savladali su u 15. kolu Premijer lige BiH visočku Bosnu rezultatom 29:28, no meč u Trebinju je imao i "treće poluvrijeme".

Naime, nakon meča rukometaš domaće ekipe Aleksandar Milojević je igraču Bosne Mahiru Buriću psovao "mater balijsku".

"Povodom nemilih scena na kraju utakmica Leotar - Bosna Vispak, dužni smo se obratiti javnosti i pozvati Rukometni savez BiH da reaguje na nacionalističke ispade. Sa Rukometnim klubom Leotar imamo izuzetno dobre i korektne odnose, ali ponašanje igrača sa brojem sedam Aleksandra Milojevića, nakon utakmice u Trebinju je za svaku osudu i nadamo se da će i trebinjski klub reagovati na ono što je Milojević uradio. Naime, Milojević je našem igraču Mahiru Buriću nakon utakmice uputio riječi: 'Je*em ti mater balijsku' i to je više puta ponovio.

Ovakvim stvarima nije mjesto na sportskim terenima i nacionalizam se ne smije ispoljavati, pogotovo od samih učesnika sportskih događaja. Pozivamo RS BiH i komesara lige da reaguju na ovo, a nadamo se da je i delegat Samir Suljević ovo zabilježio u svom izvještaju sa utakmice", stoji u saopćenju Bosne.

Visočaci se žale i da su pokradeni od sudijskog para Kulović-Škaljić.

"Žalosno je šta se dešava na sportskim igralištima i da sudije Kulović i Škaljić imaju EHF značku kojom se šepure. Mi smo večeras pokradeni, a doživjeli smo i danas Milojević vrijeđa na nacionalnoj osnovi. Srećom, u RK Leotar i oko kluba postoje normalni ljudi, koji su nam se izvinjavali i za poteze Milojevića, ali i za suđenje. Svi igrači i stručni štab Leotara, kao i ljudi sa tribinama, pretpostavljamo uprava kluba, su nam čestitali na borebnosti i moramo reći još jednom - izvinjavali se za ono što smo doživjeli na terenu a to je sramotno suđenje i krađa", poručili su Visočaci.

Kasno večeras oglasili su se i iz Leotara gdje su priznali spomenuti incident, ali su naglasili i da se radilo o afketu.

"U vezi sa večerašnjim nemilim incidentom opisanim u saopćenju RK Bosne, a na osnovu izjave našeg igrača Aleksandra Milojevića, evidentno je da se poslije utakmice desio verbalni duel dva igrača.

Želimo da vjerujemo da se desio u afektu, gdje je došlo do razmjene uvreda i psovki dva igrača. Želimo da u ime našeg igrača i kluba uputimo izvinjenje sportskim prijateljima iz Visokog jer naš klub i grad Trebinje sa dugogodišnjom tradicijom međuvjerske tolerancije nisu nikada tolerisale bilo kakve ispade na nacionalnoj osnovi.

Kao što je svima poznato, mi u našem klubu imamo igrača i trenera koji kroz svoje porodične odnose pripadaju različitim konfesijama i da ni najmanji incident na utakmicama nije na toj osnovi napravljen.

Naš klub gaji prijateljske odnose sa svim klubovima u Premijer ligi kao i sa RK Bosnom iz Visokog. Želimo vjerovati da je ovaj nemio događaj koji se večeras desio kao plod važnosti utakmice i velike nervoze obostrano među igračima i smatramo afektom a ne željom da se bilo ko uvrijedi.

Želimo ekipi Bosne sretan povratak kućama, vi ste naši sportski rivali ali i prijatelji, i dobro ste došli u naš grad u bilo kojoj prilici. Sa željom da ovaj incident ostavimo i što prije zaboravimo, želimo vam puno uspjeha u narednom periodu i dobro zdravlje", stoji u saopćenju Leotara.