Potvrđeno za Klix.ba
0

Rukometaš iz Goražda napustio Izrael, nema povrijeđenih bh. državljana

N. K.
Haris Pleh pobjegao iz pakla u Izraelu (Foto: Facebook)
Haris Pleh pobjegao iz pakla u Izraelu (Foto: Facebook)
Ambasada Bosne i Hercegovine u Izraelu nema informacija o povrijeđenim ili eventualno stradalim građanima naše države tokom oružanog sukoba s Palestinom, potvrdio je za portal Klix.ba ambasador Duško Kovačević.
"Od jučer smo imali nekoliko poziva naših građana i obavijestili smo ih da u ovom trenutku niko iz našeg regiona ne organizuje evakuacijske letova. Dakle, jedino ostaje opcija komercijalnih letova. Sinoć je otputovao jedan naš sportista s redovnim letom 'Air Serbia'. S njim smo bili stalno u kontaktu", rekao nam je Kovačević.

Kako saznajemo, sportista koji je napustio Izrael je nekadašnji rukometni golman Goražda Haris Pleh. U Izraelu je nastupao za ekipu Hapoel Kiriyat Ono. Prije njega su Izrael napustila i preostala trojica naših rukometaša koji su karijeru gradili u ovoj državi.

U međuvremenu, još jedna bh. državljanka je kasno sinoć kontaktirala Ambasadu BiH u Izraelu.

"Informisali smo je da više niko u regionu ne organizuje evakuacijske letove i da je jedina opcija neki komercijalni let. Jutros smo joj dostavili sve dostupne informacije o mogućnostima odlaska s komercijalnim letovima te je obavijestili da joj možemo osigurati smještaj ukoliko ne uspije otputovati", dodao je.

Državljanka BiH je u međuvremenu ipak uspjela kupiti kartu i napustila je Izrael.

"S obzirom da naši građani nemaju obavezu da se javljaju ambasadi, mi nemamo informaciju koliko ih ima u Izraelu. U svakom slučaju pomažemo svima koji nam se jave u skladu s našim mogućnostima", poručio je Kovačević.