Rukomet
53

"Nova era bh. rukometa": RS BiH uspostavio saradnju sa Dancima te najavio bolje dane

Piše: O. T.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskom Coloseum-Clubu održan je gala događaj pod nazivom "Nova era bh. rukometa" na kojem je Rukometni savez Bosne i Hercegovine, na čelu sa generalnim sekretarom Smajom Karačićem i selektorom Bilalom Šumanom, potpisao ugovore s kompanijama H2O iz Danske, kompanijom Sideline i sa danskim klubom Koldingom.

Na konferenciji za mdije su prisustovali Mikkel Christensen, vlasnik H2O kompanije koja se bavi proizvodnjom i prodajom sportske opreme, i Lasse Boesen, slavni rukometaš reprezentacije Danske s kojom je osvojio evropsko zlato 2008. godine i srebro na Svjetskom prvenstvu 2011. godine. Boesen je trenutno sportski direktor Koldinga iz Kopenhagena.

Smajo Karačić, generalni sekretar Saveza, potpisao je ugovor sa saradnicima iz Danske, a ugovor sa kompanijom H2O je potpisan na četiri godine.

"Cilj ove konferencije i budućih konferencija je pokušaj da se promijeni način rada u Rukometnom savezu u svim reprezentacijama. To je dugoročni projekat koji će trajati godinama i koji će sigurno dati pozitivne rezultate i nešto novo za rukomet u BiH, ali i sport u cjelini. Ovaj projekat ne može dati rezultat već sutra, treba mnogo rada i živaca, ali nećemo odustati", kazao je Karačić.

Kompanija H2O je uradila nove dresove za naše rukometne reprezentacije, dok je sa firmom Sideline potpisana saradnja, jer Sideline se bavi rukometnim analizama te statistikom.

Christensen je predstavio svoju kompaniju te je naglasio da sarađuju samo sa odabranim klijentima, a zahvaljujući Šumanu uspostavljena je saradnja sa našim savezom. Istakao je da je cilj podići naš rukomet na viši nivo.

Lasse Boesen je izrazio zadovoljstvo zbog saradnje sa našim Savezom, jer vjeruje da će korist biti obostrana.

Selektor rukometne reprezentacije Bilal Šuman, najzaslužniji za ovakve poteze, najavio je bolju budućnost našeg rukometa.

"Rukomet se u BiH igrao i prije ovoga i bilo je uspjeha, ali novim načinom rada želimo stvari pomjeriti na viši nivo. Želimo biti učesnici svjetskih i evropskih prvenstava i to ne samo A selekcija. Želimo napraviti uvezani sistem sa velikom bazom podataka koja će rasti. Sve što bude radila A selekcija, radit će i ostale selekcije", rekao je Šuman.

Istakao je da Savez traži pomoć od svih te se mnogo zahvalio kolegama iz Danske na saradnji. Naš selektor je s Lasseom boravio u Koldingu i kao igrač i kao trener. Sa ovim kolegom želim napraviti takvu saradnju da akademija Koldinga na ovim prostorima traži nove igrače kako bi BiH mogla dobiti novog reprezentativca. Naši najperspektivniji igrači imat će priliku okušati se u akademiji ovog kluba.

Narednog petka počinje okupljanje omladinskih selekcija BiH gdje će doći 80 igrača i desetak trenera. Trenirat će tri dana, a radi se o selekcijama 1998., 2000. i 2002.