Rukomet
10

Moguća obustava svih rukometnih takmičenja u BiH

FENA
Udruženje rukometnih sudija Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o zamrzavanju svih aktivnosti, obnašanja službenih dužnosti na takmičenjima pod okriljem Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Tom odlukom moglo bi doći do obustave svih rukometnih takmičenja u BiH.

Kako se navodi u saopćenju tog udruženja, uzrok navedene odluke je grubo kršenje pojedinih članova Statuta Rukometnog saveza BiH (RSBiH), Pravilnika o organizaciji takmičenja, te Propozicija takmičenja.

"Zbog navedenog se od organa RS BiH traži da urade sve kako bi se takmičenja u organizaciji RS BiH vratila u okvire zakona, Statuta i Pravilnika RS BiH" - saopćeno je iz Udruženja sudija.

U osvrtu na saopćenje Udruženja, komesar takmičenja muške Premijer lige Amir Zahirović je za Fenu kazao, da je odgađanje igranja kola ili pojedinih utakmica u isključivoj nadležnosti komesara.

"Udruženje se uopšte u tome ne pita, ne može donijeti takvu odluku, niti imaju razloga da je donese. Po Statutu RS BiH takva organizaciju uopće ne postoji. Razgovarao sam sa sudijama koje su delegirane za ovo kolo i svi sudijski parovi su do današnjeg dana potvrdili da će suditi utakmice narednog kola. Po propozicijama sudije mogu otkazati utakmice najkasnije do ponedjeljka. Obzirom da su sudije već delegirane nema mogućnosti da otkažu suđenje 24 sata prije utakmice", kazao je Amir Zahirović.

Po njegovim riječima utakmice 4. kola muške i 1. kola ženske rukometne Premijer lige trebaju se igrati se kako je i najavljeno, 2. 3. i 4. oktobra.