Legendarni rukometaš
8

Karabatić o odlukama EHF-a: Bijesan sam, igrači su ti koji riskiraju karijeru

F. Z.
Nikola Karabatić (Foto: EPA-EFE)
Nikola Karabatić (Foto: EPA-EFE)
Legendarni francuski rukometaš i jedan od najboljih svih vremena - Nikola Karabatić samo je jedan od onih koji su kritikovali odluke koje je donijela krovna kuća evropskog rukometa (EHF).
Zbog pandemije koronavirusa EHF je odlučio da poništi utakmice osmine finala i četvrtfinala Lige prvaka i na završni turnir pošalje po dvije najbolje ekipe iz elitnih grupa. Ostavilo je to Flensburg, Vardar, Montpellier, Pick Szeged i druge velikane bez šanse da izbore plasman na završno takmičenje na terenu.

EHF je tako na završni turnir direktno poslao četiri ekipe, a to su Barcelona, PSG, Kiel i Veszprem. Karabatić koji igra za PSG bio je ogorčen zbog toga što je EHF završni turnir zakazao za 28. i 29. decembar u Kelnu.

Rukometaši čije ekipe igraju na završnom turniru tako će ući u paklen ritam, s obzirom na to da se već sredinom januara igra Svjetsko prvenstvo u rukometu.

"EHF želi da igramo Final four Lige prvaka u decembru, ali to nema smisla. Uz to imamo i novi sistem takmičenja. Više se ne usuđujem pogledati u kalendar, jer su sve ove promjene zastrašujuće, a u centru toga su igrači. Bijesan sam, jer smo mi oni koji igraju", rekao je Karabatić i dodao:

"Razumijem da EHF ima svoje finansijske interese i da svi žele odraditi svoja takmičenja, ali u jednom trenutku igrači su ti koji snose posljedice, pogotovo u međunarodnim utakmicama. Ulažete veliki napor, paklen je ritam i veliki rizik. Riskirate da nećete igrati na nekom od sljedećih takmičenja, riskirate da skratite karijeru".

Njegov PSG je proglašen prvakom Francuske, a Karabatić kaže kako bi više volio da su titulu osvojili na terenu. Rekao je kako i dalje planira nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju.