Sve je jasno kao dan
43

Da li je pogodak kojim su Šveđani ostali bez finala neregularan? Evo šta kažu pravila EHF-a

E. B.
Rukometaši Francuske su sinoć prošli u finale Evropskog prvenstva pobjedom nad Švedskom rezultatom 34:30 nakon produžetka, no aktuelni evropski prvaci su se žalili da su Francuzi do produžetka stigli uz pomoć sudija.
Rukometni savez Švedske je nakon meča podnio žalbu na četiri situacije iz posljednje tri minute utakmice, a najveću pažnju sportske javnosti privukao je pogodak Prandija za izjednačenje pri isteku vremena.

Prandi je s deset metara iz faula pogodio za 27:27, a Šveđani tvrde da je taj pogodak neregularan i da nije u skladu s pravilima.

"Sto posto je gol trebao biti poništen, Prandi je podigao lijevu nogu s podloge. Osjećamo se da su sudije željele da Francuska pobijedi", dodao je Claar.

Da su se sudije pridržavale pravila, pogodak ne bi bio priznat i Švedska bi u finalu imala šansu braniti trofej osvojen prije dvije godine.

Pravilo EHF-a vezano za izvođenje šuta iz faula
Pravilo EHF-a vezano za izvođenje šuta iz faula

Naime, u pravilima jasno stoji da igrač koji izvodi slobodni udarac jednom nogom mora neprestano dodirivati tlo sve dok ne izbaci loptu iz ruke, a drugu nogu može podizati i spuštati koliko go hoće.

No, igrač ne može mijenjati nogu koja mu je stajaća.

Na usporenom snimku jasno se vidi da je Prandi podigao desnu nogu s tla, te je samimtim "označio" lijevu nogu kao stajaću.

To znači da lijevu nogu nije smio odvojiti od tla prije nego što loptu izbaci iz ruke, a na usporenom snimku se jasno vidi da se lijevom nogom odrazio prije nego što je šutirao.

Makedonski sudijski par Slave Nikolov i Gjorgji Načevski je stoga morao poništiti pogodak i drastično je oštetio Švedsku.