Izjava za Klix.ba
54

Burić: Protiv Švedske se trebamo opustiti i uživati, poslije dolazi odlučujuća utakmica

N. M.
Benjamin Burić (Foto: Klix.ba)
Benjamin Burić (Foto: Klix.ba)
Rukometaši Bosne i Hercegovine u Njemačkoj iščekuju početak Evropskog prvenstva na kojem će tražiti historijsku prvu pobjedu na ovom takmičenju, a u Manheimu je reporter portala Klix.ba razgovarao s Benjaminom Burićem.

Burić je najavio nastup našeg nacionalnog tima na Euru, a u prvoj utakmici će BiH imati najteži mogući zadatak jer je čeka duel protiv aktuelnog prvaka Starog kontinenta Švedske.

"Najteži pripremni dio je prošao, radili smo dosta i jako, a to se osjetilo na turniru u Švicarskoj. Sada se ovdje ekstra pripremamo za utakmice koje slijede. Dolazi nam najteži meč protiv Švedske, gledali smo ih, veoma su jaka ekipa i bit će mnogo teško. Oni su favoriti za titulu i mislim da samo trebamo da uživamo tu prvu utakmicu, da se opustimo i igramo kako najbolje znamo", rekao je Burić na početku.

Poslije Švedske za BiH slijede dueli protiv Nizozemske i Gruzije, što su ipak timovi protiv kojih naši rukometaši imaju izglednije šanse za dobar rezultat.

"Protiv Nizozemske se želimo pokazati u najboljem svjetlu i mislim da će to biti glavna i odlučujuća utakmica. Protiv Švedske treba pokazati volju i želju, popraviti rad nogu u odbrani i da igramo malo duže napade. Bez stresa i nekih glupih tehničkih grešaka", priča golman njemačkog Flensburga za Klix.ba.

Javnost i kladionice već su otpisale BiH u duelu sa Švedskom, a Burić želi da ekipa u ovaj meč uđe opušteno i da uživa.

"Sigurno su izrazit favorit i to moramo priznati. Brane titulu evropskog prvaka i dugo su u vrhu. Apsolutni su favorit, a mi moramo da se opustimo i uživamo u atmosferi koja će biti sjajna jer će u dvorani biti 13.000 ljudi", dodao je Burić.

Za kraj razgovora poslao je poruku navijačima reprezentacije Bosne i Hercegovine, kojih će dosta biti i u Manheimu, gradu koji je poznat po brojnoj bh. dijaspori.

"Sigurno će biti dosta naših navijača. Uvijek su s nama, a ja želim da im se zahvalim za podršku. Uživatej s nama, ovo je veliki korak za rukomet u Bosni i Hercegovini", zaključio je Burić.

Duel BiH i Švedske igra se u četvrtak od 20:30 sati, naš nacionalni tim će snage sa Nizozemcima odmjeriti u subotu od 18:00, a posljednje kolo grupne faze BiH igra protiv Gruzije u ponedjeljak, također u 18:00.

Po dvije najbolje selekcije iz svake grupe proći će u narednu fazu takmičenja.