Vrijedno priznanje
521

Bivši rukometaš sarajevske Bosne i Goražda Dinko Dedović najbolji strani igrač u Italiji

E. A.
Foto: Handballtime.it (Dinko Dedović)
Foto: Handballtime.it (Dinko Dedović)
Bivši rukometaš Goražda i sarajevske Bosne Dinko Dedović koji već drugu godinu nastupa za italijanski Pressano osvojio je titulu najboljeg stranog igrača u 2019. godini u ovoj zemlji.

Dinko Dedović je do nogu potukao konkurenciju i to Srbijanca Davora Čuturu, lidera Bresanonea i Šveđanina Jakoba Nelsona koji su također nominovani za ovu titulu. Nagrada će mu biti dodjeljena već ovog vikenda nakon završetka osmine finala Kupa Italije u Sieni.

"Nagrada za najboljeg stranca sigurno mi daje još više volje da se dokažem. Te su nominacije uveli od ove godine i to za sve kategorije, od najboljeg mladog italijanskog igrača i igračice, najboljeg italijanskog igrača i igračice itd. Nominovan sam od italijanskih trenera, ali i stručnjaka iz drugih zemalja zajedno sa još dvojicom stranaca, to su Davor Čutura i Jacob Nelson, obojica su veoma dobri igrači, ali nagrada je pripala meni i veoma sam sretan zbog toga, jer je to ipak priznanje za moj dosadašnji trud i angažman", kaže Dedović za Klix.ba.

Za najboljeg stranog igrača publika je mogla glasati online, putem društvenih mreža, ali i na zvaničnoj stranici italijanske rukometne reprezentacije. Tridesetogodišnji Bosanac osvojio je sve simpatije publike koja zadnjih godina pored omiljenog fudbala prati i rukomet.

"Italijani više vole nogomet, rukomet nije toliko dobro propraćen, ali zadnjih godinu, dvije se popravlja situacija", kaže Dedović.

Ponikao je u MRK Goražde gdje je bio jedan od najuspješnijih igrača, a rukometnu karijeru nastavio je u sarajevskoj Bosni.

"Po završetku sezone dobio sam ponudu za Italiju gdje sam dvije godine igrao za klub Albatro na Siciliji. Sa njima sam došao do četvrtfinala prvenstva. Karijeru sam nastavio sjevernije u gradiću Conversano nedaleko od Barija. U prvoj godini sa njima sam također došao do četvrtfinala, ali nažalost nismo uspijeli proći u polufinale, što se ostvarilo naredne godine. Igrali smo za prvaka Italije, ali smo izgubili u seriji na dvije dobijene utakmice. Ja sam karijeru nastavio u Pressanu, na sjeveru Italije u ekipi koja je osvojila Kup. Osvojili smo i Superkup Italije i igrali oba finala, Kup i ligu. Ove godine smo krenuli malo lošije, ali ima još dosta da se igra i da se popravi situacija", kaže Dedović.

Najdraži uspjeh u dosadašnjoj karijeri za mu je osvojeni kup MRK Goražde, ali želja mu je da ostvari dobar rezultat u utakmici koja ga očekuje već ovog vikenda.

"Ambicije Pressana i moje su uvijek visoke. Prošle godine smo igrali sva tri finala i nadam se da će to da se ponovi, naravno sa malo više uspjeha. Fali mi samo ta jedna zlatna medalja jer sam u svojoj karijeri osvojio Kup sa mojim MRK Goražde, Superkup sa Pressanom i fali mi to prvenstvo pa da odahnem. Čeka nas veoma težak vikend jer igramo italijanski Kup, u petak nas očekuje prva teška utakmica i nadam se da će proći kako treba i da ćemo ponoviti uspjeh od prošle godine i doći do finala", kaže ovaj rukometaš.

Od kada je u Italiji bh. rukomet veoma rijetko prati.

"Čitam iz godine u godinu problemi tamo problemi ovamo, a niko da se nađe da riješi problem. Šteta velika jer je Bosna uvijek bila rasadnik dobrih igrača, ali su svi prisiljeni da probaju naći nešto van granica da bi napravili karijeru. Moju bivšu ekipu pratim redovno i čujem se sa nekim bivšim saigračima. Drago mi je da se u Goraždu vratila volja raji da dođe da gleda utakmicu i naravno navijaju kako znaju, znam da sezona ne ide baš tako dobro, ali ne brinem se previše", kaže Dedović.