Rukomet
305

Bh. rukometaši u tuzlanskom Mejdanu deklasirali Kosovo

Piše: Edin Isanović
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Rukometna reprezentacije Bosne i Hercegovine ubjedljivo je slavila protiv reprezentacije Kosova rezultatom 41:25 u četvrtom kolu grupe A kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2017. godine. Ovim trijumfom ostali smo na prvom mjestu naše grupe ispred Slovačke, Litvanije i Kosova.

Gosti su dobro otvorili utakmicu i poveli sa 2:1. Izabranici Dragana Markovića sa dva gola vraćaju prednost bh. nacionalnom timu. Pogodili su Prce i Ovčina. No, već u narednom napadu Dedaj sa sedam metara poravnava na 3:3.

Igrala se 11. minuta kada gosti sa dva vezana gola stižu do izjednačenja 6:6. Prethodno su domaći imali dva pogotka prednosti. No, gosti su igrali motivirano i nisu dopuštali da se bh. tim "odlijepi".

U 14. minuti Kosovo dolazi u vodstvo. To kao da je probudilo bh. tim. Nikola Prce je pogodio sa sedam metara za poravnanje 7:7. Isti igrač je doveo bh. reprezentaciju u vodstvo i iznudio isključenje od dvije minute. Prce je pravio velike probleme odbrani Kosova.

Golman Burić je odbranio nekoliko udaraca i omogućio da u 20. minuti domaći po prvi put imaju tri gola razlike. Bilo je 10:7.

Kosta Savić je postigao u 24. minuti pogodak za 14:10. To je bilo prvo vodstvo od četri gola prednosti. Do kraja prvog dijela, uz podršku sa tribina, Markovićevi puleni su povećavali prednost. Na odmor su otišli sa ugodnih 18:13.

Na otvaranju drugog dijela Prce i saigrači nastavljaju igrati snažno. Tako je u 36. minuti semafor pokazivao 24:15. U 40. minuti bilo je plus jedanaest - 28:17. Briljirao je Benjamin Burić na golu.

Domaći su igrali dominantno, a selektor Marković je u trenucima kada je prednost bila deset ili jedanaest pogodaka dao priliku mlađim igračima. No, prednost se povećavala, a gledatelji su uživali u sjajnim akcijama. U 49. minuti bilo je 33:19. Bh. reprezentacija je utakmicu rutinski privodila kraju. U 53. minuti gosti smanjuju na 35:23. Rezultat je na kraju glasio 41:25.

Sa novom pobjedom bh. reprezentacija je ostala na vrhu u grupi sa sedam osvojenih bodova. Naredni meč izabranici Dragana Markovića igraju sa Slovačkom 13. januara u Hlohovecu.

U baraž za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj plasirat će se samo prvoplasirane selekcije iz šest kvalifikacionih grupa. Njima će se priključiti 12 reprezentacija sa EP, koje će se od 15. do 31. januara igrati u Poljskoj. Mečevi baraža na rasporedu su u junu ove godine.