Turnir u Italiji
99

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci putuje na EP: Imperativ je 11. naslov prvaka

N. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci u četvrtak putuje u Italiju gdje se od 5. do 16. oktobra održava Evropsko prvenstvo u sjedećoj odbojci na kojem bh. odbojkaši idu u pohod na čak 11. naslov evropskog prvaka.
Povodom odlaska na Evropsko prvenstvo održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili selektor reprezentacije BiH Ifet Mahmutović, kapiten reprezentacije Sabahudin Delalić te predsjednik Saveza Hajrudin Zekić.

Selektor Mahmutović je rekao kako je reprezentacija spremna za Evropsko prvenstvo te da imaju dobar spoj mladih i starijih igrača.

"Pripreme su bile na zavidnom nivou. Zdravstvenog stanja igrača je također na zadovoljavajućem nivou. Upravo smo završili tri ciklusa priprema. Taj period smo maksimalno iskoristili da pripremimo svih 14 igrača koje vodimo na Evropsko prvenstvo. U četvrtak putujemo", rekao je Mahmutović.

Podvukao je kako je bh. odbojkašima imperativ zlatna medalja u Italiji, prvenstveno da bi izbjegli dodatne kvalifikacione nastupe za Paraolimpijadu jer to iziskuje i dodatne troškove.

"Idemo po 11. titulu i to nam je imperativ. Paraolimpijske igre su specifične jer samo osam reprezentacija učestvuje na Paraolimpijadi. Direktan plasman ostvaruju isključivo prvoplasirane reprezentacije kontinenta, domaćini i imaju kvalifikacije na Svjetskom kupu u Egiptu. Da ne bismo predsjednika i upravu dovodili u dodatne troškove da se slučajno ne plasiramo kao prvaci i da ne idemo na te dodatne utakmice, nas interesuje samo zlato i direktan plasman na Paraolimpijske igre", dodao je.

Kapiten reprezentacije BiH Sabahudin Delalić govorio je o grupama, napominjući da su s bh. selekcijom u grupi Hrvatska, Italija, Poljska, Slovenija i Latvija.

"Možda je slabija samo reprezentacija Hrvatske i eventualno domaćin Italija. U polufinalu očekujemo Ukrajinu ili Njemačku jer su to dvije reprezentacije koje nama mogu parirati. S obzirom da smo se dobro spremili i ovog puta možemo obećati zlatnu medalju", istakao je Delalić.

Na spisku reprezentacije su: Ifet Mahmutović (selektor), Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Asim Medić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, Jasmin Brkić, Stevan Crnobrnja, Armin Šehić, Nizam Čančar, Edin Đino i Elvis Šerifović.