sport
117

Rekordan broj učesnika na sarajevskom polumaratonu: Mađari izdominirali, bh. trkači zauzeli treće mjesto

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Prvi trkači 10. jubilarnog Sarajevo Coca-Cola polumaratona prošli su kroz cilj, a najbrži trkači svoju su utrku okončali za oko 70 minuta. Posljednji polumaratonci prošli su cilj tri sata nakon početka utrke.

Prvo mjesto na ovogodišnjem polumaratonu osvojio je Mađar Barnabás Bene koji je 21 kilometar istrčao za jedan sat, devet minuta i 36 sekundi. Drugo mjesto je zauzeo Mađar Tamás Nagy, dok je treću poziciju osvojio bh. polumaratonac Srđan Samardžić.

Najbrža žena bila je Crnogorka Slađana Perunović, druga najbrža je Mađarica Tünde Szabó, a treća bh. trkačica Danijela Kuna.

Osman Junuzović i ove godine pobjednik je Novo Nordisk Fun Run trke od 4 kilometra, dok je u ženskoj konkurenciji pobjednica Selma Zrnić. Kao poseban kuriozitet jeste činjenica da je svoj prvi polumaraton uspješno okončao slijepi takmičar Mustafa Mehić. Prvi put je održan i štafetni G-Drive polumaraton u kojem je ekipa Maraton Banjaluka bila najbrža, a u ženskoj konkurenciji pobijedila je ekipa Pharma Maac-Ladies. U mješovitoj konkurenciji G-Drive polumaraton je najbrže istrčala NIS ekipa.

U okviru Novo Nordisk Fun Run utrke od 4 kilometra poslije ovogodišnjeg pobjednika Osmana Junuzovića kroz cilj je kao drugoplasirani protrčao Atila Honti, dok je treći Belmin Brkanović. U ženskoj konkurenciji Zukićeva je bila najbrža sa vremenom. Drugoplasirana je Alma Hrnić, a treće vrijeme ove godine ostvarila je Katarina Lemez.

Prema tvrdnjama organizatora, ovogodišnji Sarajevo Coca-Cola polumaraton oborio je sve prethodne rekorde s obzirom na 2.500 prijavljenih učesnika i više od 1.100 prijavljenih polumaratonaca koji su istrčali cjelokupnu 21-kilometarsku stazu.

Među učesnicima i učesnicama ovogodišnjeg polumaratona je i 100 polaznika i polaznica Škole trčanja Klix, čime Udruženje Marathon Sarajevo nastavlja svoju misiju promocije zdravog životnog stila. Pobjednike i pobjednice polumaratona očekuju vrijedne nagrade, dok će svi učesnici i učesnice koji završe utrku dobiti medalje i poklone sponzora.