sport
59

Promovirana knjiga Harisa Fazlagića "Korak do Olimpijade"

FENA
Knjiga ''Korak do Olimpijade'' autora Harisa Fazlagića, promovirana je danas u Sarajevu.

U svom djelu Fazalagić se osvrnuo na sve aspekte organizacije evropske olimpijade mladih (EYOF), koja će biti održana u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2017. godine.

Fazlagić je u svom govoru istaknuo da je taj sportski događaj najveći poslijeratni sportski projekt u BiH koji ujedinjuje cijelu BiH.

"Domaćinstvo EYOF-a je korak do Olimpijade, kao što naziv moje knjige i govori, ali ne odnosi se samo na olimpijadu mladih, već i na seniorsku olimpijadu. Uspješna organizacija EYOF-a otvorila bi nam vrata i za veća takmičenja. Trebamo poslati pozitivnu sliku svijetu o BiH, što bi ovu zemlju i Sarajevo uvrstilo na svjetsku mapu zimskog turizma", objasnio je Fazlagić.

Autor knjige je dodao da se 2017. godina veoma brzo približava, dok se o samoj manifestaciji ne govori dovoljno.

"Projekt EYOF-a se rijetko pominje, kao da nismo dobili jedan od najvećih događaja za mlade sportiste u Evropi. To me i potaklo da napišem ovu knjigu. Moramo učiniti pozitivni pritisak na vlast jer je vrijeme da se ozbiljno počne raditi na realizaciji projekta", rekao je Fazlagić.

Promotor knjige bio je Muhamed Bikić, koji ističe da je knjiga toliko temeljito napisana da može poslužiti i kao priručnik za organizaciju EYOF-a.

Nešto više o djelu i organizaciji EYOF-a kazao je načelnik Općine Centar Dževad Bećirević.

"Potrudit ćemo se da EYOF organiziramo na visokom nivou, kao što je bio slučaj i sa Sarajevskom olimpijadom. Trebamo prihvatiti upozorenje da je 2017. godina blizu i da treba ozbiljno raditi na organizacionim aktivnostima", istaknuo je Bećirević i dodao da je EYOF jedinstvena prilika da svijetu predstavimo prirodne i turističke potencijale BiH.