sport
0

Povrijeđeni Wariner propušta Svjetsko prvenstvo

Totalsport
Jeremy Wariner
Jeremy Wariner
Američki atletičar Jeremy Wariner, bivši dvostruki svjetski i jednom olimpijski prvak na 400 metara, zbog povrede nožnog prsta propustit će nastup na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Daeguu (27. avgusta - 4. septembra).

Wariner je na treningu u Londonu zadobio oštećenje ligamenta na prstu lijeve noge. Takva povreda onemogućuje 27-godišnjem trkaču normalnu tehniku trčanja. Ljekari su Warineru savjetovali barem dva mjeseca mirovanja i sasvim je sigurno da će izostati sa svjetske smotre u Južnoj Koreji.

Wariner je bio svjetski prvak na 400 metara u Helsinkiju 2005. i Osaki 2007. godine, dok je u Berlinu prije dvije godine osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu. Naslov olimpijskog pobjednika u toj disciplini osvojio je 2004. godine u Atini, dok je prije tri godine u Pekingu uzeo srebro. Usto ima i dva olimpijska, te tri svjetska zlata u štafetnim utrkama 4x400 metara.

Povredom Warinera, atletski zaljubljenici ostat će u Daeguu uskraćeni za njegov obračun sa sunarodnjakom LaShawnom Merrittom, aktuelnim svjetskim i olimpijskim prvakom na 400 metara, koji se nedavno vratio na atletske staze nakon odrađene reducirane 21-mjesečne suspenzije zbog pada na doping-testu.