Sarajevo
0

Potpisan protokol za domaćina Svjetskog skijaškog kupa

FENA
Na olimpijskoj planini Bjelašnici danas je upriličeno potpisivanje Protokola za izradu aplikacije za kandidaturu Grada Sarajeva za domaćina Svjetskog skijaškog kupa za žene 2012./2013.

Protokol su potpisali gradonačelnica Grada Sarajeva Semiha Borovac, direktor KJP ZOI ’84. OCS d.o.o. Nedžad Ajnadžić, te generalni sekretar SKI saveza BiH Zlatko Hrnjić.

Protokolom su definirane dužnosti i obaveze triju strana (potpisnika) vezano za pripremu aplikacije FIS-a kojom će se Grad Sarajevo kandidirati za domaćina Svjetskog kupa u alpskom skijanju za žene 2012./2013.

“Sarajevo je olimpijski grad i od njega se očekuje da se u njemu održavaju velike sportske manifestacije, posebno zimski sportovi. Na ovaj način mi vraćamo duh olimpizma u grad Sarajevo”, kazala je gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac dodavši da se “svi nivoi vlasti trebaju priključiti ovom sportskom događaju, da bi pomogli da ovaj projekt postane razvojni i integrativni projekt za državu BiH”.

“Ovu priliku ne smijemo propustiti i ovo je naša karta za povratak u svijet olimpizma. Nadam se da ćemo uspjeti dobiti ovu kandidaturu”, kazala je gradonačelnica Borovac naglasivši da je to najveći događaj poslije Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Direktor KJP ZOI '84. OCS d.o.o. Nedžad Ajnadžić je naglasio da je organiziranje ove manifestacije važno i za društvenu zajednicu i kao razvojni projekt za Grad i Kanton Sarajevo i državu BiH.

“Jedan od bitnih uvjeta za održavanje skijaške manifestacije ovog tipa je i vještačko zasnježavanje, te žičara kabinskog tipa koje ćemo imati ovdje na Bjelašnici”, kazao je Ajnadžić.

Dodao je da Sarajevo ima odgovornost da organizira do konačnog izbora za svjetski skijaški kup i skijaška takmičenja manjeg intenziteta.

“U 2009. godini bit će organizirani FIS balkan kup, FIS kup Djeca za mir u svijetu (alpsko skijanje), FIS međunarodno državno prvenstvo, FIS kup Bješanica u alpskom skijanju. Vjerujem da ćemo mi sve ovo odlično odraditi i da će od tri aplikanta Sarajevo biti najbolji kandidat da ugosti svjetske skijaške prvakinje”, kazao je Ajnadžić.