sport
230

Potezi koji su obradovali naciju: Ibišević, Hajrović i Teletović u glavnim ulogama

Piše: Edin Isanović
Slavlje navijača BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slavlje navijača BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bliži se kraj godine, a tada se podvlači crta i analiziraju postignuti rezultati. Na sportskom planu 2013. je bila dosta uspješna za Bosnu i Hercegovinu. U nastavku vam donosimo tri poteza koji su obradovali bh. naciju i učinili je ponosnom.

Vedad Ibišević - pogodak protiv Litvanije

Pobjedom u Kaunasu bh. nogometna reprezentacija ostvarila je plasman na Mundijal koji će se 2014. održati u Brazilu. Bilo je 1:0, a jedini pogodak postigao je Vedad Ibišević u 68. minuti. Prije toga čuvar mreže Litvanije Arlauskis bio je nesavladiv. Ipak, nije mogao odbraniti udarac napadača Zmajeva i Stuttgarta 22 minuta prije kraja meča. Lopta je završila u mreži, a kasnije se pokazalo da je to bio i konačan rezultat.

Bez dvojbe bio je to najvažniji pogodak bh. državnog tima u historiji. Na kraju su izabranici Safeta Sušića imali isti broj bodova kao i Grčka (25), ali je naš nacionalni tim imao bolju gol razliku i međusobni omjer, te je završio na prvom mjestu. Zasluženo!

Izet Hajrović - pogodak Slovačkoj

U jednoj od najdramatičnijih kvalifikacionih utakamica, koja je odigrana 10. septembra u Žilini, bh. reprezentacija savladala je Slovačku rezultatom 2:1. Presudni gol postigao je Izet Hajrović u 78. minuti. Samo minut prije toga zamijenio je Zvjezdana Misimovića i praktično nakon drugog dodira sa loptom postigao spektakularan pogodak.

Pamti se veliko slavlje na tribinama koje su bile popunjene bh. navijačima. Podsjetimo, Slovaci su u 42. minuti došli u vodstvo preko Hamšika. Poravnao je Bičakčić u 70., da bi Hajrović presudio domaćima kada je fantastičnim šutem matirao Muchu.

Mirza Teletović i trica "sa parkinga"

Bh. košarkaška reprezentacija učestvovala je na Evropskom prvenstvu u košarci u Sloveniji i jedina sa tri pobjede i dva poraza nije prošla u drugi krug. U odlučujućoj utakmici protiv Litvanije bh. državnom timu trebala je pobjeda sa više od deset poena razilke, a slavili su 78:72. To je bilo nedovoljno za prolaz.

Potez koji se pamti iz meča sa Litvancima je trica Mirze Teletovića "sa parkinga", kako je nazvao komentator Edin Avdić. Kapiten bh. tima sjajno je pogodio sa 11 metara. Ova trojka proglašena je najluđim košem kontinentalne smotre.