sport
24

Polaznici "Bosanske škole" i košarkaške škole "Dragons" na druženju sa NBA zvijezdama

Klix.ba
Federacija balkansko-američkih udruženja (FEBA) u Missouriju sa svojom “Bosanskom školom” organizirala je posjetu NBA utakmici u Oklahami, a domaćin im je bio košarkaš Oklahame Enes Kanter koji je za sve polaznike škole osigurao ulaznice i priliku da uživo prate najveće NBA zvijezde poput K. Duranta, Westbrooka i Hardena.

Polaznici "Bosanske škole" i košarkaške škole "Dragons" iz Saint Louisa imali su priliku družiti se i osjetiti atmosferu na NBA parketima. Domaćin Enes Kanter tom prilikom se zahvalio na posjeti budućih zvijezda. Tokom druženja potpisivao se na majice, postere, i odgovarao na naša pitanja.

Asistent trenera u spomenutoj košarkaškoj školi Sead Osmanović, inače porijeklom iz Srebrenice, kao jedan od naših učitelja koji je u proteklom ratu u BiH od 1992. do 1995. godine izgubio oca, gospodinu Kanteru poklonio je "Cvijet Srebrenice", te ga upoznao sa strahotama i genocidom koji se desio u Srebrenici kao i sa činjenicama o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

"Veoma sam sretan i ponosan što sam ovdje. Uživao sam u druženju s našom djecom i Enesom Kanterom koji može biti veoma lijep uzor našim polaznicima o tome kako se s trudom može mnogo toga postići u životu. Ova posjeta podsjetila me na to koliko puno radosti možemo pokloniti nekome s malo pažnje. Ova naša djeca pokazala su nam koliko vole i koliko im znači košarka i sport uopće. Nadam se da će u budućnosti biti više ovakvih posjeta", kazao je trener Mersad Ramić koji vrijedno radi s polaznicima košarkaške škole.

A da će ovakvih i sličnih projekata biti mnogo više u budućnosti, potvrdio je i FEBA-in koordinator Elvir Mandžukić.

“Škola košarke ‘Dragons’ traje već četiri mjeseca tokom kojih smo do sada okupili 15 dječaka i djevojčica. Cilj naše škole je da što više djece potaknemo da treniraju košarku, bez obzira na uzrast. Cilj naših programa je da se kreiraju zdrave navike, te da se proširi baza mladih koji se bave košarkom. Naš zadatak je omogućiti im da uživaju u svim ljepotama koje ovaj sport nudi", zaključio je koordinator Mandžukić.