Nakon godina obećanja
50

Potpisan ugovor o gradnji bazena u Mostaru, rok za prvu fazu 18 mjeseci

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Nakon brojnih prolongiranja u Mostaru konačno počinje izgradnja dugo iščekivanog Olimpijskog bazena, koji će na lokalitetu Južnog logora graditi širokobriješka građevinska firma Hering.

Ugovor za izvođenje prve faze radova koja podrazumijeva izgradnju konstrukcije, krova i fasade u mostarskoj Gradskoj vijećnici potpisati su gradonačelnik Mostara Mario Kordić, direktor Direkcije za izgradnju Kulturno sportskog centra u Mostaru Edin Prašo i direktor građevinske firme Hering iz Širokog Brijega Ladislav Bevanda.

Stavljanjem svog potpisa na višemilionski ugovor, oni su zagarantirali da će se ugovoreni dio radova realizovati u roku od 18 mjeseci od ulaska u radove, koji po zakonu moraju početi najdalje u roku od 30 dana.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je kazao kako se već puno pričalo o bazenu i da je konačno došao taj čin prigodno sa s obzirom na to da je naša Lana jučer postala svjetska prvakinja.

"Mogu reći da je ovo božje davanje, da su se nekako ta dva termina posložila i ne vidim boljeg načina da čestitam Lani na ovom uspjehu. Svima nama je Lana poslužila kao inspiracija da ovu temu vrlo ozbiljno shvatimo i evo konačno danas potpisujemo Ugovor i nadamo se da ćemo u skorijem roku krenuti u izgradnju bazena’", rekao je mostarski gradonačelnik.

Direktor Direkcija za izgradnju Kulturno sportskog centra u Mostaru Edin Prašo kaže kako je taj objek kao dio jedne slike grada, te da ubrzanju tog procesa doprinosi i Lanina pobjeda.

"Što se tiče same izgradnje bazena ova faza koja je potpisana podrazumijeva vremenski termin od 18 mjeseci, podrazumijeva izgradnju rekonstrukcije glavnog objekta kako ga sada zovemo. Dinamika od 18 mjeseci nije neka velika dinamika, međutim izvođač je u svom programu pripremio sve. Unutar mjesec dana izvođač mora krenuti u posao i mogu samo poručiti da ćemo raditi’", rekao je Prašo.

Direktor građevinske firme Hering d.d. Široki Brijeg Ladislav Bevanda je zahvalivši na ukazanom povjerenju, kazao kako će njegova kompanija nastojati da napravi sve u skladu sa potpisanim ugovorom.

Podsjetimo da su u augustu prošle godine čelnici Mostara i Vlade Federacije uz svečanu ceremoniju ozvaničili početak radova na lokalitetu Južni logor, kad je na teren izvezen bager uz koji su se zvaničnici fotografirali, a nakon toga se na terenu ništa nije radilo.

Kako nam je ranije rečeno glavni projekat je kasnio zbog određenih korekcija, nakon čega je raspisan konkurs za odabir izvođača radova na prvoj fazi olimpijskog bazena u vrijednosti od 15 miliona KM bez PDV-a.

Izgradnja olimpijskog bazena je investicija koja će premašiti 20 miliona KM i radit će se u dvije faze, a planirani rok izgradnje je dvije godine od uvođenja izvođača radova.