sport
19

Pismo navijačima - Dino Konaković: Biće Bosna

Klix.ba
Pismo koje je navijačima KK Bosna uputio Dino Konaković, objavljeno je na Internet stranici KKBosna.com, a mi ga prenosimo u cijelosti.

Nakon svih dešavanja u zadnjih nekoliko dana potrebno ja da neke stvari kažemo javno, kako bi naša javnost imala jasniju sliku o dešavanjima u klubu.

KK Bosna je danas dobro organizovan klub i to će ostati bez obzira na rezultatski neuspjeh na završnom turniru F8 u našem gradu, pred našom publikom, u situaciji kad smo svi očekivali pobjedu. Čujemo svakodnevno mnogo špekulacija o razlozima poraza, posebno su smiješni oni koji to dovode u vezu sa kladionicama, namještanjem rezultata..

KK Bosna je klub u koji je postojeci managment dosao prije 3 godine, i našao ga u situaciji u kojoj je bilo preko 1.200.000 KM duga, lošim igračkim kadrom, 3 pobjede u 2 godine takmičenja u Jadranskoj ligi, 5. mjestom u BiH, porazima u domaćem prvenstvu (IGOKEA 52 razlike i sl.), omladinskim pogonom koji je brojao slovom i brojem 56 dječaka, i jos niz drugih problema. Zahvaljujuci nekolicini entuzijasta u Upravnom odboru (Imamović, Milavić, Šabović, Morankić...), i nekolicini ludaka koji su se uhvatili u koštac sa tim izazovom, mislim prije svega na Mensura Bajramovića, Alena Abaza, Samira Avdića, legendu kluba Boška Grubnića i moju malenkost, koji smo, vođeni ljubavlju prema najdražem klubu, jer svi smo u njemu doživjeli igračku afirmaciju, neko veću (Avdić i Bajramović), neko manju (Abaz i Konaković), krenuli u nemoguću misiju.

Da li je moglo bolje?

Sigurno jeste, ali želim da Vam dragi naši navijači, prijatelji kluba, i zaljubljenici u košarkasku igru kažem neke od razloga zbog kojih ipak nije išlo tako lako. U prvoj sezoni, samo zahvaljujući reputaciji mladog trenera Bajramovića, imenu kluba koje je još uvijek bilo zvučno ma kako to teški trenuci za klub bili, i našim. ličnim poznanstvima sa nekim od igrača, uspjeli smo sakupiti ekipicu koja se borila za prvaka BiH. Sjećate li se Saporca, Subašića, Železnika, Demića, Bašića...?

Reći će vam nekad kako su stigli u naš grad i igrači koji su kasnije postali zvijezde našeg tima: Kovačević, Parežanin, Kenan Bajramović... Mislite li da su došli zbog novca? Mi to u tom periodu nismo imali, a oni su igrali za novac koji nije bio ni trećina njihove stvarne vrijednosti na tržištu. Zašto? Kad sretnete te divne ljude, pitajte njih. Krenuli smo u sezonu bez budžeta, ljudi iz uprave i mi lično iz kuće smo donosili novac, ponekad, a dobre igre tima privukle su interes sponzora koji su nam pomogli da krenemo kampanjski: mjesec po mjesec, ne znajući kako ćemo zatvoriti slijedeći. Svi su ti momci bili strpljivi, vjerovali u projekat, kao naravno i svi mi u klubu. Pridružio se jos jedan ludak, vratio se kući pored silnih ponuda za nastavak karijere, španskog pasoša, a danas i za njega ima milion loših komentara (e, to ne mogu da shvatim nikako) - NENAD MARKOVIĆ.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Neću vam reći kolika su bila primanja uposlenih u klubu, na čelu sa mnom kao direktorom kluba, jer ipak imamo ponos, a ovo će, siguran sam čitati i nase kolege, direktori drugih klubova, pogotovo onih koji igraju Jadransku ligu. Reći ću samo da je bilo dovoljno za benzin i telefon koji smo sami plaćali.

Mladi igrači?

Bilo ih je nekoliko veoma interesantnih, talentovanih, na čelu sa Dankom Delibašićem i Markom Batinom, koji su do tad trenirali uglavnom po osnovnim školama sa trenerima koji su se snalazili da plate termine treninga, kojih ni izbliza nije bilo dovoljno. Da ne govorimo o činjenici da njihovi vršnjaci u susjednim nam zemljama igrajući za reprezentacije svoje zemlje sakupe po 200-300 nastupa, prije nego dodju do prvog tima, a naš savez do prošle godina nije imao omladinske selekcije. Da smo kojim slučajem krenuli sa osloncem na mlade, izostao bi rezultat, posjeta, sponzori, dug bi jos uvijek bio 1.200.000 KM, mozda čak i veći.

Veći planovi - veći ciljevi

Moram spomenuti nesebičnu podršku svih medija u BiH. Nakon te sezone 2003/04 već smo ličili na tim, i ono najvažnije, plasirali se u Jadransku ligu. Pridružili su nam se novi entuzijasti u upravi, novi, veći sponzori, imali smo veće planove i ciljeve. Naše plate ostale su iste, samo su telefonski računi i benzin bili skuplji, putovanja su bila dalja. Kao što smo postali interesantni navijačima, medijima, sponzorima, sjetili su nas se i oni kojima je klub bio dužan po nekoliko godina, jer mrtvac je sad davao znake života. I stali su u red, neki od njih zasluženo: Prodanović, Bradić, Gambiroža, Tarle, Lovrić, Pašalić, Centrotrans, 4 banke sa 4 velika kredita, Sabit Hadžić, Zubović, Halimić (kojem još nije plaćen dug), Foto Art, 5 agenata kojima su se dugovale provizije... Vjerujte da ih je bilo još dosta, neke još nismo riješili.

Kako kaže Edin Avdić, novinar, da dovodimo polovne igrače, dok Olimpija, Cibona, Partizan dovode prave. Naši stranci koštali su po par hiljada dolara, njihovi po par desetina. Iskopali smo igrača koji je svima ličio na kuhara u bazi NATO-a, imao 30kg viška, i bio osuđen da dođe u zemlju o kojoj nije čuo ništa do samog dolaska, Lance Williams-a, jer on je tad vrijedio tih par hiljada mjesečno.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Zar ti Avdiću stvarno misliš da mi ne znamo da je Penn bolji od Rasheim Wright-a? Izmišljali smo prateće sadržaje, unaprijedili taj marketinški segment, dovodili javne ličnosti na utakmice, pravili maskotu, plesačice, sve kako bi povećali prihode, jer rashodi, zbog dugova, su postajali nepodnošljivi. Iako smo u toj sezoni osvojili duplu krunu, plasirali se na F8, pisali su kako smo star tim, kako nema mladih, kako lažiramo broj posjetilaca u dvorani(??).

Kažu da smo pogrešno dovodili igrače (Aleksić, Đorić, Valjevac...). Eh, da su samo malo sačekali oni koji su stali u red, počeli naplaćivati svoj novac, da su malo sporije stizale presude sa sudova širom BiH, mi bismo sigurno doveli još bolje, iako i sad mislim da su ova tri igrača veoma kvalitetna, i to dokazuju i danas igrajući po Evropi.

Ipak smo ostvarili sve ciljeve te sezone, i počeli su se pojavljivati i mladi igrači, krenula je Škola košarke, Bosna Merkur Osiguranje, klinci su počeli gledati Bosnu, stigli su Zimić, Đedović, braća Šehović, Prašović... Danas ta škola broji oko 1200-1400 djece u Sarajevu, Mostaru, Bihaću. Prvaci smo u kadetskoj, medju 3 u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji (sjetite se početka priče, bilo ih je 56).

[SLIKA]3[/SLIKA]

Sad to nekima nije u redu, dvorana zviždi mladom Bavčiću kojem trener daje minute na turniru protiv Efes-a, mladi Šehović koji je prvi strijelac našeg tima u prva 2 kola domaće lige nije trebao igrati protiv Zvezde (nije bitno sto Tomović nije mogao, što je Kovačević igrao pod infuzijom koliko je mogao, Ikonić bio rovit..), šta ce nama mladi igrači...? Vjerujte da sam vidio upravo one koji su to tražili kad su igrali Dejo, Neno, Bukva...

Kako se to zove? Ljubav prema klubu? Ako je to ljubav, nemojte nas tako voljeti, mrzite nas.

Sad treba mijenjati sve od reda, jer mi ne smijemo dozvoliti da gubimo od Zvezde, koja uzgred ima 3 puta veći budžet, na njihovu blagajnu dolaze samo oni koji tamo rade, i imaju kontinuitet od nekoliko decenija, imaju jak savez, i šta sve ne (i sebi sam stereotipan, dosadan jer ovo stalno ponavljam). Zviždaćemo treneru, mladim igračima, prozivati selektora koji igra zadnju sezonu u svojoj bogatoj karijeri.

[SLIKA]4[/SLIKA]

[SLIKA]5[/SLIKA]

Još nešto da Vam pojasnim: Samir Avdić nema nikakve veze sa BEOBASKETOM. Ja sam taj koji komunicira sa gospodinom Ražnatovićem, da nam poživi dugo, dugo, jer ni jedan agent nije nikad uradio ni blizu za klub, koliko je on uradio. Njegovi igrači su Vasiljević (došao u klub za pola para od ponude koju je imao u Grčkoj), Tomović (2 godine jedan od nosilaca igre), Nick Williams, koji možda i nije ispunio očekivanja, a možda i sami treba da preuzmemo krivicu za to, jer ima strašan potencijal. Šta je loše u svemu ovome pa je Beobasket neka loša pojava u našem klubu?

Aleksić i Đorić su prošle godine, iako su imali garantovane ugovore, kao i svi normalni igrači, zahvaljujuci Ražnatoviću, pristali na raskid na štetu igrača??! Vasiljević je zamijenio Gajića, a obojica su iz iste agencije (još nisam čuo da agent to uradi). Trenutno Beobasketu kasnimo pola para od provizija, uz puno razumijevanje. Ražnatović je agent i Hukiću, odnedavno Bajramović Kenanu, Teletoviću... Zašto?

Sezona se bliži kraju

Tužni smo zbog ispadanja, razočarali smo i Vas i sebe. Sramota nas je zbog gubitka Kup-a BiH, bolji smo tim od Širokog, a jos smo se ponašali u Aleksandrovcu kao pravi provincijalci, ni blizu renomeu kluba.

Kad završimo sezonu, rezimiraćemo učinke, povući nove poteze, samo naprijed, naravno. Pred nama je završnica domaćeg prvenstva, daćemo sve od sebe da se iskupimo za sve propuste.

Pišete da ima mnogo boljih, zaslužnijih, kompetentnijih, da treba da preuzmu klub. Možda to sa jedne strane i ne bi bilo loše, možda bi ti bolji napokon i meni riješili dug od 15-ak hiljada KM, iz te davne 2000. godine, preuzeli obaveze koje smo mi skoro očistili, a i one koje imamo namjeru... Koji bi radili ovako kako sad mi radimo (trenutno kasnimo svim uposlenim u klubu 5 plata, igračima 2, a do kraja sedmice ćemo njima isplatiti jednu, početkom maja još jednu, a mi ćemo još sačekati, zbog gužve na našoj blagajni, zbog, napokon, pravne države, i jos nekih 400.000 od onih 1.200.000 KM sa početka priče. Prihod od F8 je namijenjen isključivo sanaciji duga, i mislim da ćemo ga riješiti u cijelini do polovine ove godine.

I na kraju, možda i ne baš tako lijepa vijest za vas koji stalno i zlonamjerno tražite razloge da osporavate vrijednosti nama najdražeg KLUBA:

Bosna se više ne može zaustaviti!!!

Možda je malo neskromno, ali moram Vam reći: ova grupa entuzijasta i ludaka oživjela je mit, pokrenula je priču koja će se pričati godinama koje su pred nama. NEMOGUĆA MISIJA JE USPJELA. Ko će biti direktor, trener, predsjednik kluba, to više nije ni bitno... BIĆE BOSNA!

Izvor: KKBosna.com