Indianapolis
0

Phelps testira preobražaj u sprintera

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Osmerostruki osvajač zlatne medalje s Olimpijskih igara u Pekingu, Michael Phelps (24), nastupit će ove sedmice uz više od 800 konkurenata na Američkom plivačkom prvenstvu u Indianapolisu.

Američki trialsi započinju u utorak, a na njima će se odlučiti putnici za Svjetsko prvenstvo u Rimu koje se održava održava od 17. jula do 2. avgusta.

Phelps će nastupiti u četiri discipline, 200 metara slobodno i 200 metara leptir, kao na 100 metara leptir i 100 metara slobodno. Na 200 metara slobodno i 200 metara leptir, disciplinama u kojima je i svjetski rekorder, nastupit će u srijedu, dok će u druge dvije discipline nastupiti u petak.

Za razliku od Igara u Pekingu, Phelps je odbacio nastupe na 200 i 400 metara mješovito. Phelps je nakon Igara u Pekingu najavio da ima namjeru puno više raditi na sprinterskim disciplinama, budući da mu je namjera na Igrama u Londonu 2012. godine polučiti sjajne rezultate na kraćim stazama.

  • Ne mogu sebe okarakterizirati kao sprintera. Uvijek sam mislio da će plivanje na kraćim dionicama biti lakše. Ali nije i to je nešto na što se moram naviknuti – rekao je Phelps, koji osim nastupa na kraćim disciplinama eksperimentira i s novim plivačkim zamahom.

Najveći izazov Phelps bi mogao imati na 100 metara slobodno. Konkurencija je velika. Nastupit će Brazilac Cesar Cielo, brončani iz Pekinga, kao i Phelpsove kolege iz reprezentacije Garrett Weber-Gale, Cullen Jones i Nathan Adrian, uz Francuza Freda Bousqueta.

Cielo i Bousquet spadaju među vrhunske neameričke plivače koji su se prijavili za takmičenje, iako neće moći nastupiti u A finalu čak ni u slučaju najbržih kvalifikacijskih rezultata, te će se morati zadovoljiti utješnim B finalom.

Na Svjetsko prvenstvo u Rimu kvalificirat će se dva prvoplasirana plivača/plivačice iz svake discipline.